Povestea cărţii la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”

Emisiunea “Cine a fost odată-n Gorj” a poposit la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” pentru a afla povestea celei mai vechi instituţii de acest gen din judeţul Gorj. Interviul cu Olimpia Bratu, directorul actual al instituţiei amintite, este doar un pretext pentru a afla care mai este rolul cărţilor şi bibliotecilor publice în prezent dar şi în viitor. Despre trecutul şi viitorul acestei instituţii, luni seara la GORJ TV la orele 18.30 şi 20.30.

Pentru cei care cunosc mai puţin trecutul Bibliotecii Judeţene, să menţionăm că ea valorifică moştenirea bibliotecii publice orăşeneşti constituite prin donaţia lui Alexandru Christian Tell în 1934. Inclusiv clădirea ce adăposteşte sediul central a aparţinut ilustrului revoluţionar paşoptist cu acelaşi nume. După mai multe perioade de evoluţie, astăzi avem o instituţie modernă, cu 4 clădiri, printre acestea Secţia pentru copii şi tineret şi Secţia de Artă “Iosif Keber”.

Toate bibliotecile din România se află în aceşti ani în faţa unor provocări foarte mari, problema generală a tinerilor este că citesc mai puţin ca celelalte generaţii şi concurenţa făcută de mijloacele electronice de căutare şi socializare. Pe lângă faptul că la Biblioteca Judeţeană se poate accesa şi Internetul în urma unui proiect naţional, vom afla că numărul de cititori este într-o continuă creştere. Ne gândim aici la strategiile adoptate de instituţia culturală gorjeană pentru atragerea spre lectură atât a copiilor cât şi adulţilor. Chiar şi în această vară va funcţiona un proiect adresat copiilor prin acele ateliere de vacanţă întâlnite şi în anii precedenţi.

Desigur, o discuţie cu istoricul Olimpia Bratu este una interesantă din perspectiva iubitorilor muzei Clio. Pe lângă lansările de carte obişnuite de mulţi ani, practic viaţa culturală a oraşului nu poate fi concepută fără acest reper important, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” are meritul de a păstra în colecţiile sale circa 300 000 de cărţi dar şi colecţii importante de publicaţii.

 

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: