Povestea gorjenilor cu diplomă, care nu-şi găsesc locuri de muncă

Absolvenţii de studii superioare nu îşi găsesc locuri de muncă în domeniile în care au studiat. Cei care au visat să devină economişti, psihologi, profesori sau jurişti se află acum în postura de vânzători sau spălători de maşini. Tinerii se plâng că nu au de unde să capete experienţă în domeniu pentru că posturile sunt blocate şi nu au unde să se angajeze. Diploma nu mai valorează doi bani atunci când ocupă un post plătit pentru studii medii. Iar astfel de situaţii sunt din ce în ce mai dese.

Studiile superioare nu mai fac doi bani în ziua de azi. Acesta este concluzia la care au ajuns mulţi dintre tinerii care au terminat o facultate, iar acum lucrează pe posturi plătite cu salariul mediu. Angajatorii cer experienţă în domeniu, dar tinerii nu au unde să o obţină.

UCB confirmă

Mai nou, Universitatea Constantin Brâncuşi a dat la iveală un studiu privind inserţia profesională a absolvenţilor de studii superioare pe anii 2006-2010 şi dacă s-au angajat sau nu la nivelul studiilor absolvite. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare, având în vedere că doar 29%  din totalul absolvenţilor din ultimii ani şi-au găsit un loc de muncă în domeniu. Mai exact, din cei 5708 de absolvenţi s-au angajat 3042 şi doar 1689 în domeniu. Din datele prezentate reiese că în acest interval de timp din cei 253 de absolvenţi de la Facultatea de Inginerie, profilul Ingineria mediului şi Ingineria şi protecţia mediului în industrie s-au angajat doar 95 de tineri şi doar 26 în domeniu. De asemenea, din cei 167 de absolvenţi ai profilului Tehnologia construcţiei de maşini şi-au găsit un loc de muncă 119, dar doar 97 în domeniu. De la Automatică şi informatică aplicată doar 123 de tineri şi-au găsit un loc de muncă la nivelul studiilor absolvite din cei 208 absolvenţi. Nici la Drept situaţia nu stă mai bine. Datele arată că în  perioada 2006-2010 au absolvit Facultatea de Drept 528 de tineri, doar 257 lucrează la ora actuală, însă numai 143 în domeniu. Nici specializări ca management, marketing, relaţii internaţionale şi studii europene sau administraţie publică nu stau foarte bine, gradul de ocupare fiind foarte mic.

Vânzător la second-hand

Maria a bătut pe la uşile firmelor şi a participat la toate bursele locurilor de muncă ce s-au organizat în Gorj în ultimii ani. Doi ani nu şi-a găsit nici un loc de muncă, iar la ora actuală lucrează ca vânzătoare. Pentru opt ore pe zi de stat în spatele tejghelei este plătită cu salariul mediu pe economie. „Am terminat Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu. Deşi am terminat în 2007 nu am avut niciodată să lucrez în domeniu. Ba din contră, în primii doi ani de la terminarea facultăţii nici nu mi-am găsit un loc de muncă. Aş putea să fiu economist sau contabil cu această facultate, dar sunt vânzătoare la magazin. Sunt extrem de dezamăgită pentru că posturile nu se deblochează, tinerii nu au unde să muncească, dar facultăţile scot absolvenţi pe bandă. O să continui să îmi caut de muncă în domeniul în care am terminat”, spune tânăra.

În aceeaşi situaţie se află şi Adina, care a absolvit anul trecut Psihologia. „Nu sunt locuri pe profil şi am găsit un job la magazinul de second-hand. Am făcut cursuri de lucrător gestionar, iar salariul este minim pe economie. Încerc în continuare să îmi găsesc ceva în domeniu”, afirmă aceasta.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: