Predoiu, întrebări despre investiţia chinezilor de la Rovinari

Prim-preşedintele PNL, Cătălin Predoiu, cere Guvernului să desecretizeze detaliile privind înființarea și investițiile societății mixte dintre Complexul Energetic Oltenia și firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. pentru noul grup de la Rovinari. Predoiu spune că dacă Guvernul nu va prezenta datele din aceste contracte, atunci ele ar trebui să facă obiectul investigaţiilor instituţiilor competente. Predoiu face o comparaţie între cazul chinezilor de la Rovinari cu cel al Rompetrol – KazMunaiGaz, prin care Guvernul a aruncat pe fereastră jumătate de miliard de dolari pe o promisiune neonorată de investiții.

Guvernul a mandatat Ministerul Energiei să voteze în cadrul AGA a CEO pentru constituirea societății mixte, investiţia fiind de aproape 900 de milioane de euro. În primă fază chinezii ar trebui să vină cu un aport în bani de circa 30%. Supărarea lui Predoiu este că acest acord este secretizat, iar memorandumul de înțelegere prevede că doar compania chineză poate oferi informații publice cu privire la detaliile investiției. „Este aberant ca Guvernul să asume unilateral această obligație. Din moment ce chinezii pot divulga informații despre proiect, conform clauzei de confidențialitate, normal ar fi ca și Guvernul să o facă“.

Predoiu a adresat Guvernului cinci întrebări legate de investiţia de la Rovinari. Una dintre acestea se referă la prevederile acordului cu firma chineză privind investițiile în tehnologie, concedierile colective, soarta minelor din bazinul Olteniei, obligațiile financiare sau de orice altă natură ale statului roman. Predoiu spune că Guvernul subvenționează Complexul Oltenia din banii românilor şi că aceşti bani vor ajunge și la firma româno-chineză. El crede că, astfel, chinezii au parte de un ajutor de stat mascat şi cere o explicaţie la Guvernul Ponta. Prim-vicepreşedintele PNL mai vrea să ştie care este stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional cu privire la restructurarea și eficientizarea sectorului energetic, inclusiv a Complexului Energetic Oltenia, de ce Guvernul a amânat în mod repetat și, în cele din urmă, a renunțat la listarea CEO, ce s-a făcut concret pentru implementarea unei strategii de retehnologizare, restructurare, eficientizare si privatizare a Complexului Energetic și cum se integrează acordul cu firma chineză în această strategie.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: