Prefectul cere sfatul ministerului pentru aplicarea legii traseismului

Trei primării din judeţ cer lămuriri Instituţiei Prefectului cu privire la mai mulţi consilieri care au ales să migreze în baza ordonanţei 55, care permite aleşilor locali să-şi modifice opţiunea politică fără a-şi pierde mandatele. Este vorba de primăriile Motru, Stoina şi Novaci. Pentru că situaţiile sunt greu de lămurit, prefectura a cerut un punct de vedere Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În Municipiul Motru, patru consilieri de la PP-DD au anunţat că trec independenţi, deşi partidul susţine că îi exclusese cu două zile înainte. Doar că notificarea privind excluderile a ajuns la consiliul Motru după ce consilierii şi-au anunţat independenţa. Acum, primăria întreabă Instituţia Prefectului dacă aceştia îşi pierd sau nu mandatele la următoarea şedinţă de Consiliu Local.

La Novaci, situaţia este şi mai complicată. Aici, doi consilieri PRM au optat să devină independenţi în aceeaşi zi în care au fost excluşi din partid, iar la Stoina, primăriţa Ioana Buşe întreabă Prefectura Gorj dacă pentru validarea mandatului unui nou consilier PNL este nevoie de semnătura copreşedinţilor ACL, Dan Vâlceanu şi Dian Popescu.

Pentru toate cele trei speţe, Instituţia Prefectului va cere sprijinul MAI. „Este foarte greu de aplicat legea, ordonanţa 55 permite migrarea aleşilor locali într-un termen de 45 de zile, fără a-şi pierde mandatul. Noi o să cerem un punct de vedere ministerului pentru a vedea cum au fost soluţionate astfel de speţe în restul ţării şi vom da un răspuns către autorităţile locale în cel mai scurt timp”, a declarat Liviu Diaconescu, Şef Serviciu Legalitate Acte din cadrul Instituţiei Prefectului Gorj.

MUTĂRI

Între timp, la Stejari, un consilier PDL a trecut în barca PSD în timp ce un consilier PNL a plecat la Partidul Liberal Reformator. Cert este că aleşii locali pot opta pentru un partid sau altul până la data de 17 octombrie.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: