Prefectul de Gorj: Oamenii de afaceri își pierd interesul pentru FTJ, consideră că este rea-intenție. Ghidul nu este funcțional

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a declarat într-o conferință de presă, că oamenii de afaceri sunt tot mai puțin interesați de fondurile din apelurile pe tranziție justă. Se pot depune proiecte cu finanțare între 200.000 de euro și 8 milioane de euro, însă încă vin clarificări de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Dar nu cele așteptate. 

Oamenii de afaceri nu mai au încredere, spune Popescu, menționând că ghidul de aplicare nu este clar în ceea ce privește activitățile eligibile. Culmea, când toți așteaptă să afle care sunt concret activitățile finanțate, MIPE dă detalii despre cele care nu sunt eligibile. 

Apelul are o alocare de 180 de milioane de euro, dar banii par să rămână neabsorbiți în Gorj. Ghidul nu este funcțional. ”Acest ghid pentru susținerea Întreprinderilor Mici și mijlocii nu este în acest moment funcțional, în sensul în care oamenii de afaceri nu pot să lucreze la proiectele pe care vor să le depună și să facă investiții în județul Gorj, nefiind clare condițiile de eligibilitate, activitățile eligibile și toate aceste aspecte ce țin de redactare a cererii de finanțare. În aceste condiții, păstrez un dialog constant cu mediul de afaceri și cu consultanți. La mijlocul săptămânii trecute, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management a Fondului de Transe Justă, a adus o clarificare legată de lista codurilor CAEN neeligibile, dar din păcate, această atitudine, în care informațiile se dau cu țârâita, în care mai e nevoie tot timpul de alte clarificări… Este nevoie de clarificări suplimentare pe codurile eligibile, nu pe cele neeligibile”, a spus prefectul Iulian Popescu.

Oamenii de afaceri cred că această finanțare este o păcăleală, dat fiind că li se arată niște bani la care nu pot ajunge.

”Este păcat că se face această tergiversare, aceste informații transmise cu țârâita, dar care nu fac altceva decât să scadă încrederea mediului de afaceri în aceste oportunități de finanțare. Reprezentanții mediului de afaceri au o poziție aproape unanimă și majoritatea oamenilor de afaceri nu mai sunt interesați de această finanțare, și-au pierdut încrederea suspectând alte interese, că banii aceștia nu se vor să se ajungă în județul Gorj, că există rea intenție”.


Prefectul atrage atenția că Fondul de Tranziție Justă este o oportunitate unică pentru Gorj. ”Eu stau să le explic tot timpul, să-i încurajez și trebuie să înțelegem cu toții că acești bani sunt foarte importanți pentru județul Gorj, pentru dezvoltarea economică, socială. Până vom avea absolut toate condițiile concrete, integrale pentru depunerea cererilor de finanțare, voi fi alături de oameni de afaceri și de consultanți pentru a solicita Autorității de Management, Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și Ministerului Investițiilor și Proiectele Europene să aducă toate clarificările necesare astfel încât acești bani să fie investiți aici, în județul Gorj și să aducă un efect multiplicator în economie. Avem nevoie de acești bani foarte mult în județul nostru. Este o oportunitate unică pe care nu ne permitem să o ratăm”.

Vizualizări: 10,201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tranziție Justă:

Citește și: