Am întrebat primarii dacă vor aplica pe Fondul de Tranziție Justă și ce știu despre program! Iată răspunsurile!

Pandurul a contactat toți cei 70 de primari din județul Gorj pentru a afla opinia lor față de programul salvator al Gorjului, Fondul de Tranziție Justă. Peste 530 de milioane de euro vin în Gorj, în mai puțin de două săptămâni urmând să fie lansat primul apel de finanțare, pentru IMM-uri. Planul teritorial și ghidurile au suferit mai multe modificări deoarece ele nu răspundeau necesității comunității. În fapt, marea problemă este că nici astăzi autoritățile județene nu înțeleg ADN-ul acestui program și rămâne de văzut dacă este o șansă pe care o vom rata sau nu.

Mai departe am transcris declarațiile celor care au răspuns la telefon. Răspunsurile primarilor la întrebarea despre beneficiile acestui program sunt diverse, toți par să vadă Fondul ca o oportunitate pentru dezvoltarea localităților lor, însă la fel de evident este că nu-l cunosc, sunt în așteptare pentru a vedea dacă sunt eligibili.


Ilie Petroi, primar Aninoasa: „Vom verifica dacă suntem compatibili şi dacă îndeplinim condiţiile din Ghidul solicitantului, vom demara această procedură şi vom discuta cu partea de consultanţă. Momentan lucrăm la nişte proiecte pe PNRR şi suntem foarte ocupaţi cu aceste proiecte”.

Dan Coiculescu, primar Arcani: „Să vedem ce măsuri de finanţare sunt în ghid. Am înţeles că se mai schimbă, mai suportă modificări. Dar bineînţeles că vom depune”- primar Arcani

Dumitru Turbăceanu, primar Baia de Fier: „Este un lucru bun, sunt mulţi bani care vin în judeţ şi trebuie să beneficieze toată lumea de aceşti bani, indiferent de clasele sociale. Am înţeles că sunt 6.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice. Pentru noi, pentru primării, vedem dacă va fi o măsură. Dacă suntem eligibili vom depune”.

Adrian Mangu, primar Bărbătești: „Vom aplica pentru fonduri. Părerea o să ne-o dăm după ce lucrăm cu fondurile respective. Deocamdată nu am început. E o alternativă şi o oportunitate foarte mare. Să ţinem cont că acest Fond de Tranziţie Justă de rezumă doar la şase judeţe din România. Sperăm că aceşti bani să suplinească cumva închiderile din minerit”.

Iulian Berlescu, primar Berlești: „Parerea este foarte bună. O să aplicăm şi noi, cu siguranţă. Orice măsură şi orice bani pentru judeţul Gorj sunt bineveniţi”.

Viorel Rotaru, primar Bolboși: „Vom încerca să depunem. Interes are orice localitate. Orice primar are interesul să atragă fonduri pentru localitatea lui. E normal că şi eu, chiar dacă sunt la primul mandat, îmi doresc să absorb cât mai multe fonduri pentru localitate şi pentru cetăţeni. Este important ca primarul să facă demersuri în sensul acesta. Eu sunt mai optimist şi am încredere în parlamentarii de Gorj, nu contează la ce formațiune politică sunt. Alternativa cu energia este, pe eoliene, pe panouri solare. Nu avem alternativă cu oamenii şi pentru ei lupta este de a rămâne la noi, în Gorj”.


Emil Cătănoiu, primar Căpreni: „Sigur că o să depun. Orice ban venit în judeţul nostru este o idee bună”.


Daniel Dobrescu, primar Ciuperceni: „Pentru judeţ este o alternativă, pentru cine se pliază pe aceste fonduri. Eu am fost şi la întâlnirea care a avut loc la universitate, cu ceva timp în urmă şi au fost şi reprezentanţi din minister. Eu, ca şi comună, nu mă pot plia pe nimic din acest program, dar programul este foarte bun, mai ales pe aceste sisteme fotovoltaice. Se adresează celor care au terenuri. Comuna noastră nu are terenuri în proprietate ca să poată înfiinţa aceste fotovoltaice. La alte proiecte nu ne încadrăm, dar ele se adresează la nivel naţional până la urmă. Sunt comune, oraşe, care pot accesa aceste fonduri. De unde poţi să iei bani, orice este binevenit”.

Dumitru Vulpe, primar Cîlnic: „Vrem să aplicăm. Este benefic pentru Gorj. Am înţeles că mai trebuie aduse modificări la ghiduri. Problema este să se facă locuri de muncă. Dacă avem posibilitatea, ne dorim să aplicăm”.

Mădălin Paliţă, primar Dăneşti: „E un program binevenit, având în vedere proiectul de restructurare al CEO şi având în vedere că judeţul Gorj a fost un judeţ aproape monoindustrial. Cert este că nu ştiu dacă o să reuşească să suplinească întru totul ceea ce se va pierde prin diminuarea activităţii la CEO. Problema este în felul următor. Este foarte binevenit, atât pentru autorităţile publice locale, cât şi pentru personalul privat, pentru cei din privat. Numai că autorităţile publice locale nu prea au multe programe pe care pot accesa. Eu, ca şi UAT Dăneşti, voi avea grijă ca tot ce se poate accesa pe Fondul de Tranziţie Justă să şi accesăm. Rămâne de văzut. Au ieşit ghidurile, de acum încolo trebuie să ne orientăm la tot ce putem face ca să reuşim să dezvoltăm judeţul Gorj şi să suplinim restructurarea CEO. Adică toată forţa de muncă să poată să fie absorbită. Poate ne gândim din ramura asta socială”.


Constantin Drăgotescu, primar Fărcășești: „Este o alternativă. Să vedem ce ghiduri apar, vedem ce putem accesa. Orice proiect pe fonduri europene este binevenit pentru noi, pentru comună”.

Ion Mîndruț, primar Hurezani: „Aş încerca să aplic pentru panourile fotovoltaice. Sper să şi reuşim. E un lucru bun, numai să aibă finanţare în spate”.


Vasile Măciucă, primar Licurici: ”Alternativă este pentru judeţul Gorj, dar pentru uat-uri nu ştiu unde ne încadrăm. Nu ştim pe ce o să depunem. Nu are prea multe variante pentru noi. Să vedem ce se pretează la nivelul UAT-urilor. Tot pentru parcuri fotovoltaice. Dacă se poate vom aplica”.


Ion Gîrniceanu, primar Jupînești: „Cu siguranţă este o alternativă pentru judeţ şi ne vom zbate să depunem şi noi”.


Lucian Goață, primar Prigoria: „Fondul de Tranziţie Justă este un proiect care trebuia implementat la nivelul judeţului Gorj. Acum aştept să vedem la ce ne încadrăm noi ca şi comună. O să aplicăm. Dacă ne încadrăm, cu siguranţă aplicăm. O să discut cu consultanţii şi vom aplica”.


Iulian Giurgescu, primar Samarinești: „Este o alternativă pentru judeţul Gorj, dar eu am multe proiecte în derulare pe alte surse de finanţare: pe Anghel Saligny am drumurile, prin PNRR dotare cu mobilier, echipamente digitale şi materiale didactice şcolile, prin Fondul de modernizare am demarat procedura pentru a face un parc fotovoltaic pentru autoconsum. Nu m-am hotărât să fac o analiză pentru Fondul de Tranziţie Justă pentru că avem şi o cotă consistentă de cofinanţări în derularea proiectelor existente şi trebuie să facem o analiză”.


Constantin Drăghici, primar Săulești: „Este o alternativă şi o să încercăm să implementăm. Deja suntem în documentaţie. Lucrăm la documentaţie pentru aşa ceva. Unele le-am depus, unele le-am semnat. Avem multe aprobate. Aşteptăm eligibilitatea. Este o oportunitate destul de bună pentru toate localităţile care speră să se dezvolte” – Primăria Săuleşti.


Gabriel Deteșan, primar Schela: „Eu zic că este ceva benefic pentru noi dacă se va pune în aplicare. Dacă prind şi am posibilitatea să accesez un proiect, cu mare drag o sa fac asta. Sperăm să fim eligibili”.


Bucurescu Sorin, primar Slivileşti: „Probabil că o să depunem, vedem pe ce anume sunt proiectele respective, suma de bani am înţeles că ar fi suficientă. Fiecare primar depune, nu cred că este un primar care să nu îşi dorească. Nu ştiu dacă acest fond este suficient pentru a crea o alternativă benefică, nu cred că sunt bani suficienţi”.

Laurențiu Anghel, primar Stoina: „Din ce am văzut eu prin ghiduri şi am pariticpat şi la câteva seminarii, în ceea ce priveşte implenetarea lui, problema am descoperit-o cu stupoare, în primul rând, pentru mediul privat. Faptul că societăţile noi nu au acces la fondul acesta e o problemă destul de mare. Am văzut prin ghiduri că societăţile înfiinţare înainte de 1.01. 2022 pot accesa Fondul de Tranziţie Justă, asta privind mediul privat. În ceea ce priveşte mediul instituţional, nu am conturat exact ce bugete sau ce bani vor da ei pentru administraţia publică. Acum ar fi vorba de ceva parcuri fotovoltaice, ceva de interes. E o chestiune buna. Dar durează foarte mult totul în ţara noastră. Ne mişcăm destul de greu cu toate”.

Romulus Bîldea, primar Teleşti: „Dacă se pot adresa şi uat-urile, vom aplica. Din ce am înţeles, se adresează, în primul rând, persoanelor private. Orice sursă de venit de la Uniunea Europeană, care vine în judeţul nostru, este un lucru extraordinar. Dacă se poate să aplicăm pentru panouri fotovoltaice, atunci suntem interesaţi”.

Mihai Calotă, primar Urdari: „O să accesăm, bineînţeles. Tot ce s-a putut accesa pe fonduri europene am accesat şi până acum. Am accesat pentru şcoli şi mai avem pentru panouri fotovoltaice. Acum să vedem ce ne spune ghidul la Fondul de Tranziţie Justă”.


Cosmin Morega, primar Motru: „La Motru am avut o întâlnire la care a participat şi domnul preşedinte al CJ Gorj şi a prezentat acest program. Am avut prezenţi mai mulţi investitori de pe raza municipiului Motru şi doritori care ar vrea să aplice pentru astfel de probleme şi cred eu că a fost un real succes, având în vedere că au fost peste 15 firme mai mari care ar putea să acceseze aceste sume de la 200.000 până la 5 milioane de euro. La această întâlnire au participat inclusiv consultanţi şi oameni care ar putea să-i sprijine pe toţi doritorii de astfel de proiecte. Eu nu am acceptat niciodată alternative, eu îmi doresc paralele. În paralel cu partea de minerit să putem desfăşura şi altfel de activităţi. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu mulţi ani în urmă, nu cred că te împedica nimeni să ai, în paralel cu mineritul, mai multe fabrici. Alta ar fi fost situaţia”.

Vizualizări: 4,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tranziție Justă:

Citește și: