Prefectura Gorj, obligată de magistraţi să comită o ilegalitate

Afaceristul argeşean Liviu Pătraşcu nu s-a lăsat până nu a pus mâna pe pădurile din Tismana şi Crasna. Acesta va deveni proprietar cu acte “în regulă” al unei suprafeţe de 720 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, în urma unei hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile emise de Tribunalul Gorj. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că magistraţii gorjeni au luat o decizie fără precedent în România.

Instituţia Prefectului a pierdut procesul cu afaceristul Liviu Pătraşcu. La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Gorj a emis o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care argeşeanul va trebui să fie pus în posesia a 720 hectare de pădure din Tismana şi Crasna. Cu toate acestea, membrii Comisiei Judeţene refuză să întocmească documentele şi spun că nu-s de acord cu semnarea lor deoarece este împotriva legii. „O astfel de hotărâre judecătorească este fără precedent în România. În nici o localitate din ţară o Comisie Judeţeană nu a fost obligată vreodată să întocmească documentele premergătoare titlului de proprietate: anexă de validare, planuri de parcelare şi proces verbal de punere în posesie. Potrivit legii, toate acestea se eliberează de către Consiliul Local”, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului.

Toate cererile Prefecturii, respinse

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului i-au suspectat pe magistraţii gorjeni de faptul îl favorizează pe argeşeanul Pătraşcu şi au cerut recuzarea unora dintre ei. Bineînţeles, cererile au fost respinse de către instanţă. “Pe data de 11 mai am cerut recuzarea unui judecător. Ni s-a dat termen pentru data de 1 iunie şi s-a respins cererea. Pe 1 iunie am cerut recuzarea altui judecător şi în loc să se dea un nou termen, s-a suspendat şedinţa, s-a făcut complet separat şi ni s-a respins cererea. Am cerut recuzarea magistraţilor deoarece aceleaşi persoane au mai judecat şi alte litigii pe care le-am avut cu Pătraşcu şi de fiecare dată i-au dat câştig de cauză acestuia”, a declarat Liviu Diaconescu. De asemenea, Instituţia Prefectului a mai solicitat suspendarea judecării cauzei deoarece pe rol se mai afla şi un dosar al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. “ANRP a promovat la Judecătoria Târgu Jiu o acţiune cu scopul constatării nulităţii absolute a hotărârii Comisiei Judeţene din anul 2006, document prin intermediul căruia a fost aprobată reconstituirea suprafeţei de 1000 hectare în favoarea moştenitorilor lui Chifu Grigore, reprezentat de Pătraşcu Liviu. ANRP şi Instituţia Prefectului apreciază că Muntele Dumitra, cerut de solicitant, are o suprafaţă de doar 530 de hectare, lucru constatat de Corpul de Control MAI, în luna decembrie”, a precizat Liviu Diaconescu. Şi această cerere de suspendare a fost respinsă pentru ca afaceristul Pătraşcu să intre cât mai repede în posesia pădurilor. Argeşeanul a obţinut deja un titlu de proprietate pentru 280 de hectare de teren, pe vechiul amplasament.

Cine-i Pătraşcu?

Povestea retrocedării pădurilor din Crasna şi Dumbrava Tismanei este veche de câţiva ani. Familia Chifu din Craiova a câştigat în instanţă o mare parte din Muntele Dumitra din Gorj. În scenă intră şi Liviu Pătraşcu, care a cumpărat drepturile litigioase de la familia Chifu. Liviu Pătraşcu e acţionar la Foresta Curtea de Argeş, firmă de exploatare şi prelucrare a lemnului. Afaceristul cere în schimbul suprafeţei din Defileul Jiului păduri care valorează milioane de euro. Cert este că muntele Dumitra „s-a mutat” la Crasna şi Tismana, pentru că vor în schimbul stâncilor din Sadu păduri fructuoase din aceste două localităţi. De menţionat ar fi că prevederile legale spun că proprietarii care refuză vechiul amplasament pentru că acesta se află în zone protejate, pot primi la schimb păduri aflate în localităţile învecinate.

NEMULŢUMIRE

Primarul oraşului Tismana este foarte nemulţumit de hotărârea instanţei şi spune că Prefectura trebuie să plătească. Vina instituţiei i se trage din anul 2006 când Comisia Judeţeană a încheiat un proces- verbal prin care i se recunoştea dreptul lui Pătraşcu la o suprafaţă de 720 hectare de pădure. “Sunt nemulţumit de hotărârea judecătorească. Prefectura a greşit, Prefectura trebuie să îndrepte lucrurile. Noi n-am avut nici un amestec”, a declarat Costel Buzianu, primarul oraşului Tismana.

LISTA RUŞINII

Cei care l-au ajutat pe Pătraşcu să se îmbogăţească sunt Aurel Cojan de la Direcţia Silvică Gorj; Marcel Dumitrescu, Ocolul Silvic Bumbeşti  Jiu; Lelioara Deaconu, subprefect; Ioana Călinescu, şef Serviciu Asigurarea Legalităţii în Prefectura Gorj; Marius Mănescu, Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Judecătorul Vasile Ghimiş este cel care a validat ca legal documentul respectiv.

APLICARE

Subprefectul Marcel Romanescu spune că hotărârea judecătorească va trebui să fie pusă în aplicare: “Instituţia Prefectului a pierdut, iar Comisia Judeţeană trebuie să pună în aplicare hotărârea judecătorească. Pur şi simplu nu mai avem nici o cale de atac”. Instanţa a respins cererea lui Pătraşcu de obliga Prefectura să plătească daune cominatorii.

 „Dacă voi putea să găsesc instrumentele pentru ca această pădure de la Tismana să nu se dea, cât sunt eu prefect nu se va da. Dar să găsesc instrumentele, pentru că are hotărâre definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte şi mă arestează dacă nu o pun în aplicare”

Liviu Andrei, prefect de Gorj

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: