Morega, condamnat: Nu am cerut un capăt de aţă

Deputatul Dan Morega a aflat la sfârşitul săptămânii trecute verdictul decis de magistraţi în cel de-al doilea dosar de corupţie pe care îl avea pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după achitarea din cel în care fusese inculpat alături de fostul ministru al muncii, Paul Păcuraru. De data aceasta, parlamentarul independent s-a ales cu o condamnare cu suspendare de 3 ani şi o perioadă de încercare de 5 ani, de pedepse cu suspendare având parte şi primarul din Baia de Fier, dar şi angajaţii Apelor Române, inculpaţi în acelaşi dosar.

Ancheta din cazul „Bani pentru partid” s-a sfârşit acum prin pronunţarea unei sentinţe de 3 ani cu suspendare pentru deputatul gorjean, de la acesta urmând să fie confiscată şi o sumă de peste 200.000 de lei, care reprezintă cu totul altceva. Totul a început de la o înregistrare cu o şedinţă a conducerii PNL Gorj în martie 2007, când fostul lider al organizaţiei le cerea şefilor de la deconcentrate să îşi plătească în cel mai scurt timp posibil cotizaţiile de membru de partid, atunci fiind în discuţie organizarea primelor alegeri europarlamentare.

Bani confiscaţi de la Morega

Deputatul Morega nu s-a ales însă doar cu pedeapsa de trei ani cu suspendare, ci şi cu confiscarea unei sume de peste 200.000 de lei, bani pe care anchetatorii i-au considerat ca încasaţi ilegal. Aceştia l-au acuzat în rechizitoriu că ar fi dispus plata a peste 335.000 de lei din conturile Fundaţiei Tudor Vladimirescu în conturile unor firme controlate de el, lucru pe care instanţa nu l-a reţinut. „Sunt nişte bani pe care i-am încasat legal. Cei peste 200.000 de lei reprezintă drepturi salariale şi plăţi de la Universitatea din Republica Moldova pe care o reprezint la noi în judeţ. Este munca mea pe vreo cinci ani, banii s-au dat în baza dispoziţiilor rectorului de acolo, universitatea este una privată, Fundaţia Tudor Vladimirescu este, la fel, una privată, şi, de aceea, nu înţeleg ce treaba are lupta anticorupţie cu această stare de lucruri”, menţionează Morega.

Sentinţa de acum nu este una definitivă, deputatul atacând-o cu recurs, procesul urmând să se judece în continuare la completul de 5 judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Aştept cu interes motivarea instanţei pentru că acei bani au fost ceruţi pentru partid de la membri de partid, care aveau obligaţia să îşi achite cotizaţiile, dacă nu vroiau să îşi piardă calitatea de membru. Curtea de Conturi şi mandatarul financiar al PNL au verificat fiecare chitanţă şi toate documentele şi totul a fost în regulă“, spune Morega.

Pedepse pentru inspectorii de la Ape

Dosarul în care a fost pronunţată sentinţa împotriva lui Morega îi are ca inculpaţi şi pe trei angajaţi ai Apelor Române, în frunte cu directorul de la Gorj, Teodor Popescu, dar şi cu primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu. Cel din urmă a primit în 2007 o amendă după ce doi inspectori de la Ape au mers acolo şi l-au sancţionat, unul punându-se de martor, lucru pe care legea îl interzice. Edilul l-a sunat pe Morega, care atunci era şef al partidului aflat la putere şi i s-a plâns de abuzul celor doi inspectori, fostul şef al PNL Gorj menţionând că la rândul său l-a sunat pe Teodor Popescu şi i-a cerut să „examineze” situaţia creată”. Acum primarul şi doi dintre angajaţii Apelor au primit câte un an cu suspendare, iar un alt angajat de la Ape, inspectorul Ion Radu Popescu Orodel, o jumătate de an cu suspendare. „Inspectorii noştri nu se pot pune şi ca martori, e clară treaba. Este ca şi când eu stau cu maşina pe loc şi iau amendă pentru viteză, iar de martor se pune un alt poliţist“, spune directorul Popescu.

„Am convingerea că oamenii ne vor judeca aşa cum trebuie pentru că cine mă cunoaşte ştie că în 40 de ani de funcţii de conducere nu am cerut cuiva un capăt de aţă”

Dan Ilie Morega

 „Îmi pare rău că mai am doi ani până la pensie şi după aproape 40 de ani de muncă mi se pătează cariera tocmai acum. Dacă aş fi avut vreo problemă aş fi recunoscut-o, dar tot dosarul se bazează pe nişte discuţii telefonice şi nimic mai mult. Voi face recurs în termenul legal”

Teodor Popescu, şeful de la Gorj al Apelor Române.

„Bineînţeles că voi face recurs şi voi uza de toate căile legale pe care le am la dispoziţie. Cred că este nelegală pentru un singur telefon care-l dai să informezi puterea de atunci că nişte inspectori fac nişte abuzuri.....cred că nu e normal. Şi nu am cerut nimănui să facă abuzuri, dar ştiţi, instanţa e suverană”

Constantin Mihuţescu,  primar Baia de Fier.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: