Pregătiri pentru bâlciul de Sfântul Ilie

Se fac pregătiri în localitatea Polovragi pentru cel mai mare bâlci din Oltenia și cel mai vechi din țară. Nedeia de la Polovragi începe din 19 iulie. 

Festivalul național de folclor pastoral „Cheile Oltețului” este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Polovragi. Festivalul își propune conservarea si popularizarea tradițiilor locale legate de viața păstorilor si de fenomenul transhumanței; promovarea turistică a zonei; perpetuarea si valorificarea scenică a tradițiilor românești in domeniul dansului, cântecului și portului popular; păstrarea relațiilor de colaborare pe plan cultural, economic și a unității spirituale a comunităților păstorești din țară și din Mărginimea Sibiului.

Festivalul este deschis formațiilor artistice de amatori (ansambluri folclorice, grupuri folclorice, echipe de dansuri, soliști vocali si instrumentiști), formate din participanți de toate vârstele. Participarea la festival se realizează pe bază de invitație transmisă de organizatori. Numărul formațiilor este limitat.

Cel mai vechi bâlci din țară

„Nedeia de Sfântul Ilie” de la Polovragi are loc în fiecare an, în data de 20 iulie. Bâlciul rămâne atracția principală pentru că, aici se puteau face schimburi sau cumpăra tot felul de obiecte gospodărești, hamuri, frânghii, caiele, șei și orice alte obiecte necesare pe tot parcursul anului și nu numai. Nedeia de Sfântul Ilie din Polovragi este un prilej de a admira frumusețea și sobrietatea costumului popular polovrăgean, o ocazie de a contempla măiestria și arta populară dar și implicarea coordonatorilor și susținătorilor pentru conservarea tradiției românești.

Vizualizări: 2,152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: