Preoţii duc campanie pe facebook pentru o episcopie în Gorj

Mitropolia Olteniei refuză să comenteze solicitarea unor preoţi privind înfiinţarea unei episcopii în Gorj, pe motiv că petiţia care circulă pe facebook în acest sens ar fi una anonimă. Ba mai mult, consideră că această episcopie nu-şi are rostul întrucât toate necesităţile pastorale ale gorjenilor sunt acoperite de Mitropolie. Nici autorităţile locale nu par să susţină ideea. Prefectul judeţului spune că ideea înfiinţării unei episcopii la Gorj este binevenită în condiţiile în care nu necesită fonduri de la Guvern. În caz contrar, grupul de iniţiativă ar trebui să renunţe la demersuri.

Credincioşii care susţin ideea înfiinţării unei episcopii a Gorjului au cont pe o reţea de socializare şi încearcă să-şi găsească susţinători printre autorităţile locale. De asemenea, cer aprobarea Patriarhiei Române şi a Mitropoliei Olteniei.

„Dragi gorjeni, am făcut această pagină de facebook care exprimă comunitatea creştin-ortodocşilor din judeţul Gorj, credincioşi cu frică de Dumnezeu care îmbrăţişează ideea de a avea un Episcop Eparhiot, adică un Episcop al locului, într-o Episcopie a judeţului Gorj! Această pagină nu reprezintă o instituţie a statului, o instituţie a Bisericii Ortodoxe Române sau vreo asociaţie, ci este o pagină publică, ce reprezintă o comunitate creştin-ortodoxă la care vă puteţi alătura, în vederea susţinerii ideii de a avea o Episcopie Ortodoxă a judeţului Gorj! Prin aceasta îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, pe Înalt Preasfinţitul Părinte Acad. Dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, autorităţile judeţene ale judeţului Gorj, Instituţia Prefectului de Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, primarii localităţilor judeţului Gorj şi pe toţi credincioşii creştin-ortodocşi locuitori ai judeţului Gorj să sprijine şi să ajute ca această idee şi dorinţă să se înfăptuiască şi noi, gorjenii, să avem o Episcopie şi un Episcop Eparhiot în mijlocul nostru”, arată textul postat pe pagina de socializare.

„Necesităţile pastorale ale Gorjului sunt acoperite de Mitropolie”

Ideea comunităţii de credincioşi din Gorj se pare că nu este agreată de Mitropolie, reprezentanţii săi refuzând să răspundă solicitării şi nedorind să ofere informaţii presei referitoare la condiţiile ce ar trebui îndeplinite pentru ca judeţul nostru să aibă propria episcopie. Motivul invocat de feţele bisericeşti este acela că scrisoarea deschisă este una anonimă. În realitate se pare că ideea aparţine unor preoţi ce se tem să-şi dezvăluie numele pentru a nu-şi pierde slujba. „Este o iniţiativă anonimă şi nu ne putem da punctul de vedere. Este într-adevăr o pagină de promovare pe Facebook, dar nu are nici un responsabil. Condiţiile se stabilesc în funcţie de necesităţile pastorale ale unei anumite zone. Toate necesităţile pastorale ale judeţului Gorj au fost acoperite de Mitropolia Olteniei”, a declarat Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia.

Grupul de iniţiativă este însă de altă părere. „Această episcopie, prin sondajele pe care le-am făcut în prealabil, este dorită de toată lumea, mai ales că cele cinci judeţe ale Olteniei au în majoritatea lor câte o episcopie a locului, mai puţin judeţul Gorj. Aceasta ar face ca memoria călugărului Nicodim, din secolul al XIV-lea, să fie cinstită după cuviinţă, aşa cum se cuvine, pe de-o parte, iar pe de altă parte ar uşura mult administrarea bisericilor în Gorj. Am zice chiar că este o necesitate vitală, dat fiind faptul că, odată cu înfiinţarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a fost planificată şi înfiinţarea Episcopiei de Gorj care, din motive pe care nu le cunoaştem prea bine, a întârziat să se facă. În momentul acesta, credem că toţi credincioşii gorjeni sunt de părere că această Episcopie de Gorj este imperios necesară”, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă factorilor de decizie.

FĂRĂ BANI

Autorităţile judeţului sunt de acord cu înfiinţarea unei episcopii a Gorjului, dar numai dacă nu mănâncă bani. „Dacă pentru înfiinţarea acestei episcopii nu se cer bani de la Guvern, atunci să se înfiinţeze. Dacă se cer bani pentru aceasta, putem rămâne ca şi până acum pentru că altele sunt priorităţile judeţului Gorj”, a declarat Alin Văcaru, prefectul de Gorj.

Vizualizări: 226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: