Presa, ţapul ispăşitor al MCV

Raportul MCV este o lovitură pentru guvernarea Ponta-Antonescu-Voiculescu, oricât de diplomatic ar fi limbajul folosit. Din păcate, o lovitură grea o primeşte presa, acuzată de campanii de intimidare la adresa unor instituţii ale statului: ANI, DNA, Parchetul General, CSM etc. Poate că raportul face referire doar la Antena 3, nu la toată presa, dar chiar şi aşa, această constatare îl transformă într-o mizerie.

Agresivitatea jurnaliştilor de la Antena 3 a contribuit la scăderea în sondaje a lui Traian Băsescu, la căderea guvernărilor PD-L şi la o creştere absolut nemeritată în sondaje a USL. Dar, agresivitatea abordării unor subiecte, fixismul numai pe anumite subiecte nu sunt motive niciunde în lume de a pune presa la zid. Nu de către instituţii, fie ele naţionale sau europene. Judecătorii şi procurorii care se dau intimidaţi de presă nu au ce căuta în sistem. Un magistrat este prin definiţie un om curajos, integru, puternic, care nu se teme de interlopi, de politicieni sau mai ştiu eu cine? Se tem de ziarişti? De trusturi de presă? Este aberant!

Antena 3 a dus campanii pe faţă împotriva lui Băsescu. Şi le-a asumat. Nu au mimat obiectivitatea nici faţă de Băsescu, nici faţă de ANI sau CSM. Campaniile lor de presă, sau de intimidare, cum spun oficialii europeni, nu ar prinde la publicul din România, dacă nu ar avea un fundament. Ştiu că există o legătură între campaniile Antenei 3 „împotriva justiţiei” şi stadiul dosarului penal al şefului lor Dan Voiculescu. Dar câtă vreme dezvăluirile sunt reale, care este problema? Multe dezvăluiri de presă au ca efect nu doar scoaterea adevărului la iveală, ci creează probleme pentru unii şi avantaje pentru alţii. Câtă vreme adevărul ajunge la public, menirea presei este atinsă. Şi, pentru că am vorbit de Dan Voiculescu, vreau să spun că joaca acestuia de-a demisia din Parlament este jenantă. Dar, are o scuză, dosarul lui a picat la singurul complet de la Înalta Curte, despre care toţi justiţiabilii ştiu că este plutonul de execuţie care trebuie să facă raportul MCV să arate bine.

Condamnarea lui Adrian Năstase, meritată sau nu, aplaudată de Europa, nu a rezolvat problemele din sistem. În spatele cosmetizării făcute prin astfel de condamnări, putregaiul s-a adâncit. Românii nu cred în justiţie. Nu pentru că se uită la Antena 3. Milioane de români au ajuns în instanţă şi au văzut pe spinarea lor cum se împarte dreptatea. Justiţia are o mare problemă în România şi magistraţii ar trebui poate să-şi închidă televizoarele şi să deschidă ochii. Şi mai ales să deschidă gura şi să vorbească. Pentru că ei ştiu adevărul.

Poate că Antena 3 şi OTV sunt în felul lor nişte mizerii. Unii spun că şi Pandurul este o mizerie. Dar acestea nu sunt motive de a distruge unul din puţine lucruri câştigate după revoluţie, pe care încă nu le-am pierdut: libertatea presei. Câtă vreme nu încălcăm legea, trebuie să fim lăsaţi să ne facem meseria.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: