Preţul succesului

Cererea de intrare în insolvenţă a companiei Succes, cel mai mare angajator privat din Gorj, cu filiale în toată ţara, a năucit autorităţile judeţului. Nu de grija mediului de afaceri, ci pentru că este o bătaie de cap în plus, iar creşte şomajul, iar pierdem taxe la buget. Firmele lui Nicolae Sarcină au probleme vizibile de câteva luni, unele independent de voinţa patronului. Iar blocajul încasărilor din minerit poate fi o cauză. Dincolo de asta însă, când vorbim de cel mai mare angajator şi de mii de salariaţi, şefii politici ai judeţului ar trebui să dea dovadă de responsabilitate. Nimeni nu le cere să rezolve problemele companiilor private, totuşi, când zilnic sunt oameni care se plâng la ITM că le întârzie salariile, când vezi că firmele îşi mută sediile din judeţ etc., dacă eşti un prefect responsabil, chiar un preşedinte de consiliu judeţean sau un primar, încerci măcar să discuţi problema.

În vremuri trecute, când prefecţi erau Manta, Greblă sau Surupăceanu, orice problemă care afecta mediul economic sau social era discutată la prefectură, cu factorii responsabili. Nu conta dacă societatea cu probleme era de stat sau privată, ci că locuri de muncă erau în pericol. Dezbaterile erau publice şi transparente, iar oamenii aflau din timp dacă îi aşteaptă ceva rău. Discuţiile nu soluţionau sută la sută o problemă, dar se făceau paşi importanţi. Iar oamenii, salariaţii, simţeau că celor pe care i-au ales le pasă de ei.

De ceva ani, şefii judeţului se spală pe mâini cu mesajul: este o firmă privată, nu putem interveni. La fel când este vorba să facă locuri de muncă, nu pot ei, mediul privat trebuie să le asigure. Interesant este că în campaniile electorale pot să promită un milion de locuri de muncă, abia după alegeri nu mai este treaba lor. Mă întreb uneori dacă şefii actuali ai judeţului au habar ce se mai întâmplă în economia judeţului. Bine, ei sunt total dezinteresaţi de soarta Complexului Energetic Oltenia şi implicit a zecilor de mii de familii care depind de acesta. Cârciumaru sau Văcaru nu l-ar atinge pe Ciurel nici măcar cu o floare, iar Călinoiu se comportă ca şi cum ar fi creierul managerului CE Oltenia.

Poate că unii se bucură de situaţia grea în care se află firma Succes. Fac o mare greşeală, pentru că o eventuală prăbuşire a firmelor lui Nicolae Sarcină ar afecta cel puţin o perioadă întreg judeţul. Bune, rele, date la timp sau mai târziu, salariile de la Succes asigurau supravieţuirea a mii de familii. Şi-au propus oare autorităţile măcar să analizeze fenomenul, înainte de a decide că nu este treaba lor să se implice?

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: