Romtelecom se debarasează de stâlpi pentru a scăpa de taxa specială

Peste 500 de stâlpi din lemn ai Romtelecom au fost tăiaţi de angajaţii companiei în comuna Roşia de Amaradia. Conform autorităţilor locale, compania de telefonie demontează stâlpii pentru a evita plata impozitului pe construcţii speciale, prevedere intrată în vigoare de la începutul acestui an. Taxa se va reflecta şi în facturile abonaţilor, însă acolo unde numărul acestora este mic, compania nu şi-ar putea acoperi costurile şi preferă să renunţe la stâlpi.

Acţiunea de scoatere din uz a stâlpilor de lemn a început în urmă cu câteva săptămâni. Până în prezent au fost demontaţi stâlpii din două localităţi, însă autorităţile locale din Roşia de Amaradia estimează că ar mai fi încă 2500 de stâlpi în comună care trebuie înlăturaţi. „Au tăiat stâlpii şi i-au ridicat din două sate. Este vorba de stâlpii de lemn, din brad, cromozaţi în soluţii speciale. Au tăiat peste 500, o parte din ei i-am luat la primărie, am vorbit cu directorul să ne lase şi nouă 30 să mai facem câte un podeţ peste o apă. I-am adus în curtea primăriei. Romtelecom avea două reţele, una subterană şi una aeriană. La aceasta din urmă au renunţat tocmai datorită taxei pe stâlp. Având abonaţi puţini, nu puteau să suporte abonaţii această taxă. Au aplicat varianta de rezervă, aceea de a tăia stâlpii”, a spus Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

La Prigoria, serviciile stopate de câteva luni

O astfel de acţiune ar putea avea loc şi la Prigoria, asta pentru că cetăţenii nu mai beneficiază de luni bune de serviciile companiei de telefonie. „La noi nu mai funcţionează Romtelecom de câteva luni. Nu i-am văzut până acum să ia din stâlpi, dar nu ne funcţionează. Noi i-am întrebat, nu ne-a răspuns nimeni nimic, chiar azi am avut o discuţie, am primit o factură din urmă cu nişte bani. Nu înţeleg pe ce au facturat ei, dacă nu funcţionează, la două-trei luni se strică. Folosim telefonia mobilă, avem contract cu Orange”, a precizat primarul comunei Prigoria, Emil Răgman.

Ce spun cetăţenii

Conform autorităţilor locale din Roşia de Amaradia, o parte din cetăţeni s-au bucurat de faptul că Romtelecom a renunţat la stâlpi pentru că au putut să obţină lemnul rămas pentru gospodăriile proprii. Alţii, s-au arătat nemulţumiţi de decizia companiei. „Sunt foarte buni stâlpii pentru orice. Din discuţiile cu cetăţenii, angajaţii Romtelecom i-au vândut pe mere, ţuică, vin, ce au avut oamenii. Sunt anumite persoane care au facilităţi de la Romtelecom şi folosesc reţeaua. Am şi cetăţeni care s-au plâns că nu mai pot vorbi pe fix, este vorba de bătrâni. Într-o zonă în care au demontat stâlpii nu mai oferă servicii deloc”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: