Prima lecție după vacanță. Elevii din Târgu Jiu, învățați ce să facă în caz de cutremur

Seismele din ultima lună au înmulțit exercițiile care să învețe elevii ce să facă în caz de cutremur. În prima zi în care au revenit în sălile de curs, mulți elevi din Gorj au învățat cum să reacționeze dacă sunt surprinși în școală de un nou cutremur. Au fost instruiți și profesorii, iar pompierii urmează să treacă prin mai multe școli să facă noi simulări. 

Prima lecție după revenirea la școală a fost ca elevii să învețe ce trebuie să facă în caz de cutremur. "Mi-a spus fata că astăzi au învățat ce să facă dacă e cutremur si ei sunt la școală. Fata e în clasa a doua, la etaj. Mi-a spus că doamna i-a învățat că trebuie să stea sub bănci până se termină cutremurul. Mi se pare foarte bine că au făcut și la școală. Le spunem și noi acasă și e bine să știe ce au de făcut", a spus o mămică. "Nepoata mea are clasa la etaj. Mi-a spus că astăzi au simulat cu doamna ce trebuie să facă dacă e cutremur. Avem ceva emoții pentru că nu suntem obișnuiți cu așa ceva, dar trebuie să știm ce avem de făcut. N-avem decât să ne obișnuim cu aceste mișcări și să sperăm că nu vor veni cutremure mai mari", a spus o altă femeie. 

Printre școlile care au făcut noi exerciții în caz de cutremur este și Școala Gimnazială "Alexandru Ștefulescu". "Au fost instruite cadrele didactice. Mâine (n.r. marți), vor veni și pompierii să mai facă o simulare și cu copiii. Sunt necesare aceste exerciții în contextul în care suntem", a declarat directorul școlii, Vasile Udroiu. 

Pentru aproximativ 700 de elevi, școala a început în altă clasă ori chiar în altă școală. 27 de unități de învățământ au fost afectate de cutremurele din ultima lună și copiii au fost relocați. 

La cea mai mare școală din Gorj, la Colegiul Național "Tudor Vladimirescu", au fost relocați circa 200 de elevi. Au fost mutati din corpul vechi al clădirii în laboratoare. "Sălile în care învăţau în mod obişnuit se află în corpul vechi de clădire, finalizat în 1894, asupra căruia nu s-au făcut intervenţii majore la partea de structură şi, mai ales, la stocatură de monument istoric din tavanul holului central, cancelariei şi amfiteatrului. Se desprind bucăţele din tencuială. Gândiţi-vă că toate aceste tavane sunt făcute pe structură de lemn şi papură, aşa cum se făcea înainte de Primul Război Mondial", a spus Cristina Goanță, directorul CNTV. 

La Arcani, au fost cele mai mari probleme. Școala a fost serios afectată și nu este altă soluție decât să fie demolată. "Acolo nu se mai pot face ore de niciun fel. Elevii sunt relocaţi la Stroieşti şi Cîmpofeni. La Liceul Tehnologic Tismana, ştim că a fost avariat etajul unu, motiv pentru care elevii sunt relocaţi la Pocruia. Se lucrează în două schimburi", a explicat Marcela Mrejeru, inspectorul șef al ISJ Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: