Primar: Cu un salariu poți cumpăra un hectar de teren

Pe zi ce trece, tot mai multe terenuri agricole rămân nemuncite și sunt scoase la vânzare, însă puține își găsesc cumpărători. Deși în mediul rural terenurile, atât cele intravilane, cât și cele extravilane se vând la prețuri modice, nu sunt căutate. La polul opus sunt terenurile din Municipiul Târgu-Jiu, unde prețurile au explodat, ajungând să se vândă chiar și cu 80 de euro/mp.

Comuna Slivilești se numără printre localitățile din Gorj unde sunt foarte multe terenuri scoase la vânzare, la prețuri de nimic. Chiar și așa, nimeni nu le cumpără. ”Din ce în ce mai mult teren rămâne nemuncit. S-au umplut de tufe și mărăcini, pentru că nu mai are cine să se ocupe de ele și vor să le vândă. Am localnici plecați prin toată țară care mă sună să le găsesc clienți, că vor să vândă pământul pentru că nu are cine să-l mai muncească. Vreau să vă spun că prețurile aici la noi sunt extrem de mici. Un hectar se vinde cu 5.000 de lei. Cine vrea poate cu un salariu să cumpere un hectar de teren, dar problema e că nu vrea nimeni”, a declarat primarul Sorin Bucurescu.

Primarul din Slivilești are și o explicație pentru această situație și prevede un viitor sumbru. ”S-a ajuns în această situație pentru că nici un Guvern nu a vrut să se aplece asupra agriculturii. De abia acum a început să se mai vorbească despre agricultură, când ne paște criza alimentară, dar din păcate este prea târziu. S-a dorit să se distrugă economia țării și s-a reușit. Aici s-a dorit să se ajungă, în timp ce nemții întorc terenurile pe toate părțile și fructifică fiecare metru pătrat, la noi stau nemuncite”, a mai spus Bucurescu.

Și în comuna Bengești-Ciocadia este aceeași situație. ”Sunt terenuri de vânzare și pentru construcții de case în intravilan, și agricole, dar nu le cumpără nimeni. Cine își mai permite acum să muncească terenurile la prețurile actuale? Oamenii le-au scos la vânzare pentru că prețul motorinei a crescut, îngrășămintele au crescut, semințele la fel și nu se merită. De ce să bagi 4.000 de lei la un hectar de teren ca să-l muncești și să nu scoți nici 2.000 de lei”, a declarat Victor Georgia.

La polul opus sunt terenurile din mediul urban care se vând ca pâinea caldă. Nu este ofertă care să acopere cererea. De exemplu în Municipiul Târgu-Jiu metrul pătrat de teren pleacă de la 20 de euro și ajunge chiar și la 80 de euro în funcție de zonă și de utilități. Chiar și la aceste prețuri terenurile se vând ca pâine caldă.

Vizualizări: 5,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: