Primar: În loc să facem lucrări, facem hârtii. Ne costă miliarde!

Primarul din Tismana, județul Gorj, încearcă de anul trecut să facă o investiție pentru a rezolva problema cu apa pentru localnicii din satul Vîlcele. După un an, nu a terminat de luat autorizațiile necesare, care l-au costat deja o grămadă de bani. “Încerc de anul trecut să folosim un izvor pentru a alimenta satele Vîlcele, Topești și parțial Gornovița. Satul Vîlcele are probleme, în perioada secetei am fost nevoiți să cărăm apă la oameni cu cisterna, vreo 20 de gospodării”, a explicat primarul Marian Slivilescu la un post de televiziune.

Este un izvor care alimentează pârâul Pârgavu. Apa acestuia se pierde după aproximativ un kilometru în carstic, pentru că sunt fisuri în rocă. “Noi am zis să îl captăm, l-am aduce cu ușurință la gospodăriile acelea care sunt în suferință, dar am avea și o rezervă de apă pentru aproximativ o mie de persoane. În situația în care e secetă, dacă nu primim apa necesară de la Hidroelectrica, asta ar fi o mană cerească pentru noi”, a spus primarul la Gorj TV.

Marian Slivilescu a vorbit însă minute bune despre cât de mare este birocrația în instituțiile de stat: “De anul trecut umblăm din ușă în ușă, pentru că acolo este domeniu forestier al statului. Nu se taie niciun copac, acolo este numai stâncă. Cu toate astea, ne-au trebuit studiu geo-hidrologic, ridicări topografice, cadastrări ale terenurilor pe care le-am oferit în schimb. Suntem în alergătură de un an și ceva, am cheltuit cu tot cu studiul de fezabilitate peste o jumătate de miliard (n.r. lei vechi) și nu știu dacă vom avea sorți de izbândă. Ca și când am face acolo o construcție dăunătoare pădurii. Pur și simplu luăm 0,8 mc/sec. din pârâiașul acela, care oricum se pierde, pe care îl captăm și l-am folosi pentru populație”.

Primarul a spus că este o întreagă aventură să scoată 1.500 de metri pătrați din domeniul silvic și să îl bage în domeniul public, pentru că numai așa poate face investiția.

În schimb, atunci când a avut de luat un teren de la un privat, situația s-a rezolvat în patru zile. “Vă dau un exemplu, în capătul celălalt al rețelei va fi bazinul de 70 mc, așa cum prevede studiul de fezabilitate. Cetățeanul din satul Vîlcele, care este chiar megieș acolo, vecin cu locul de amplasare a bazinului, în patru zile a mers cu noi la notariat și ne-a donat cei 300 de metri pătrați pe care îi avea și am rezolvat problema. Cu Ocolul Silvic, cu Direcția Silvică, cu Garda Forestieră care este competentă să facă primul raport, cu Romsilva e o întreagă aventură”, a spus primarul.

Marian Slivilescu speră ca în această toamnă să ia toate avizele, pentru ca la anul să înceapă lucrarea. Rezolvarea problemelor între instituții de stat nu doar că durează cu anii, dar și costă foarte mult. “Sunt legi care nu se cuplează. Există o prevedere legală ca pentru lucrările de interes național sau local, inclusiv aducțiunile cu apă, aceste terenuri să se dea gratuit, doar pe seama prezentării studiului de fezabilitate. Pentru că nu au apărut normele de aplicare, Direcțiile Silvice consideră în continuare că trebuie să le dăm teren la schimb, că trebuie să plătim chirie pe drumul forestier pe care îl folosim, că trebuie să dăm garanții pentru drumul pe care vom merge cu utilajele și cu conducta. Toate acestea contra unor sume uriașe. Numai garanția că folosim drumul forestier, împreună cu chiria, este la peste 1,2 miliarde lei vechi. Numai pentru că amplasăm conducta pe marginea drumului. Pe perioada cât lucrăm, plătim o garanție la Ocolul Silvic”, a mai spus primarul din Tismana.

Vizualizări: 1,807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: