Primăria care funcționează doar să plătească salarii

Situație dificilă pentru autoritățile din comuna gorjeană Aninoasa. Primăria nu are bani suficienți nici să asigure partea de funcționare a instituției. De investiții, nici nu încape vorba cel puțin în viitorul apropiat. Banii care sunt colectați din taxe și impozite sunt insuficienți ca localitatea să se mai poată dezvolta.

Pentru că bugetul încă nu a fost aprobat, primarul a asigurat pentru moment doar salariile și facturile la utilități. “Am asigurat deocamdată partea de funcționare până se așterne bugetul pe hârtie. Identificăm noi cheltuieli cu privire la funcționare, după care ce mai rămâne merge spre dezvoltare. Altfel, am fi puși în situația de a închide primăria. Neasigurând salarii, iluminat, partea de funcționare, s-ar închide primăria”, a spus primarul din Aninoasa, Ilie Petroi.

Acesta a mai adăugat că taxele și impozitele colectate de la localnici se apropie de 80%. Cu toate acestea, nu sunt fonduri suficiente să fie făcute și investiții. Banii strânși de la cetățeni nu ajung nici măcar pentru plata salariilor din instituție.

„În mare parte, colectăm taxele. Nu se atinge niciunde cota de 100%. Sunt anumite artificii de contabilitate pe care le invocă alte primării ca să spună că au atins cota maximă. 80% este rata de colectare în localitate. Pentru investiții foarte mari, nu putem pune în discuție. Valoarea reabilitării școlii, de exemplu, este undeva la 20 de miliarde de lei vechi și noi încasăm 6 miliarde de lei din taxe. Asta în condițiile în care numai salariile, partea de funcționare costă 13 miliarde de lei vechi. Nu putem vorbi de investiții. Dacă nu ne-ar ajuta Finanțele, noi nu am putea funcționăm. E clară situația. Partea de investiții, că aici e marea problemă, depinde de proiectele pe care le accesăm, din fonduri europene, guvernamentale”, a mai adăugat Petroi, la Accent TV.

Vizualizări: 2,290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: