Primăria Săcelu are conturile blocate

Arieratele continuă să facă probleme administraţiei locale din comuna Săcelu. Trezoreria a blocat conturile primăriei pe tot ce înseamnă sume defalcate din TVA după ce nu a reuşit să-şi reducă datoriile învechite cu 5% faţă de soldul lunii precedente, aşa cum cere legislaţia fiscală. Primarul Florin Jurebie spune că situaţia se va îmbunătăţi de îndată ce va primi sumele repartizate luna trecută de la Ministerul Dezvoltării. Îngrijorător este faptul că datoriile mai vechi de 90 de zile pe care le înregistrează primăriile din judeţul Gorj sunt tot mai mari.

Primăria Săcelu poate efectua plăţi în prezent doar din bugetul propriu după ce Trezoreria a blocat conturile pe sumele defalcate din TVA pentru că nu şi-a redus arieratele cu procentul cerut de legislaţia fiscală. „În prezent, comuna Săcelu este în situaţia de a nu-şi fi redus arieratele cu 5%. Reducerea de 5% reprezintă 32.000 lei. Întrucât nu şi-a redus arieratele s-au sistat cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare. Conform ultimei situaţii raportate, arieratele primăriei Săcelu sunt de 842.000 lei”, a declarat  Gheorghe Paraschivu, trezorier şef- Trezoreria Gorj.

Autorităţile locale din Săcelu spun că au primit de la ministerul condus de Liviu Dragnea câteva sute de mii de lei pentru achitarea arieratelor însă banii nu au ajuns deocamdată. „Momentan sunt sistate alimentările de cote de la Finanţe, dar cu siguranţă problemele se vor rezolva. Arieratele vin din urmă, de vreo trei ani. Au fost mult mai multe, acum sunt la vreo 700.000 lei, s-au mai plătit între timp. S-au alocat undeva la 500.000 lei pentru plata arieratelor, urmează să fie plătite şi mai rămân undeva la 200.000 lei. Tindem spre zero. S-au întârziat puţin demersurile pentru plata acestora, dar se va rezolva”, a precizat  Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu.

Au crescut arieratele primăriilor

Dacă în luna septembrie arieratele înregistrate de administraţiile locale din judeţul Gorj se ridicau la circa 14 milioane lei, luna aceasta s-au majorat cu circa 2 milioane lei. Asta înseamnă că primăriile au contractat tot mai multe lucrări şi servicii, fie pe bani guvernamentali, fie din bugetul propriu, pentru care nu au făcut plăţile către furnizori, acestea devenind arierate, adică datorii mai vechi de 90 de zile. „La nivel de judeţ, totalul arieratelor este de 16.166.000 lei, din care 9.092.000 sunt aferente programelor naţionale, iar 7.074.000 sunt aferente activităţii proprii”,a precizat Gheorghe Paraschivu.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: