Primăria vrea să preia Casa Memorială „Constantin Brâncuși”

Primăria Peștișani vrea să preia Casa Memorială dedicată lui Constantin Brâncuși. Autoritățile au reușit să obțină casa în care s-a născut și a copilărit marele sculptor, dar nu o pot pune în valoare în lipsa terenului și a muzeului existent deja în Hobița. Acestea sunt în proprietatea Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile din Peștișani au reușit să preia în administrare rămășițele casei din lemn în care a văzut lumina zilei titanul de la Hobița, dar nu pot atrage turiști cu cele câteva bârne care s-au prăbușit din cauza precipitațiilor și a trecerii timpului.

Primarul Cosmin Pigui a explicat că are în plan un proiect mai amplu, dar ca să-l pună în aplicare are nevoie să preia Casa Muzeu de la Hobița. “Acea locuință, fosta casă în care a trăit Constantin Brâncuși, am reușit să o introducem în domeniul privat al comunei Peștișani. Pe viitor, pentru a conserva ce se mai poate, avem nevoie din partea Consiliului Județean să ne transfere Casa Muzeu pentru a face un proiect integrat, să avem o singură casă a lui Brâncuși, la Hobița, nu două. În acest sens, am făcut demersurile către Consiliul Județean. Așteptăm răspunsul. În funcție de acest răspuns, vom continua celelalte demersuri. Altfel, suntem blocați pentru că nu putem face un proiect pe ceva ce nu este al nostru”, a spus Pigui.

Proiectul a fost deja discutat cu ministrul Culturii, dar totul depinde de un răspuns favorabil de la Consiliul Județean. “Acel proiect, am discutat și la Ministerul Culturii, și la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, va fi realizat de specialiști, nu de mine, dar până nu am locația Casei Muzeu, eu nu pot să contractez niște specialiști. Cheltuielile, cel puțin primare, vizavi de proiectare, vor fi ale Primăriei Peștișani, dar, ca orice cheltuială cu bani publici, se face cu niște condiții. Eu nu pot să prestez ceva pe un teren care nu îmi aparține”, a încheiat primarul din Peștișani.

Vizualizări: 1,748

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: