Primarii îi cer prefectului să intervină. „Ne vom îngropa în gunoaie“

Suspendarea autorizației de mediu a depozitului de deșeuri de la Târgu Jiu a pus pe jar primarii din întreg județul. Gorjul nu are altă soluție pentru depozitarea deșeurilor, decât în Mehedinți sau în vreun județ mai îndepărtat, dar la preț dublu. Primarii susțin că nu pot dubla tarifele, pentru că au fost deja majorate la început de an. Singura soluție ar fi ca prefectul să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență și să suspende decizia Agenției pentru Protecția Mediului pe perioada stării de alertă, timp în care Polaris Mediu să facă investițiile necesare pentru ca localnicii unor cartiere din Târgu Jiu să nu mai fie deranjați de mirosul care vine de la depozit.

Primarul din Motru a găsit o soluție de urgență, care va funcționa pentru câteva zile. Este sigur că, dacă problema nu se va remedia, Municipiul Motru se va îngropa în gunoaie. ”Nu prea există soluții în acest moment. Noi ne folosim de stația de sortare și transfer, dar asta e o treabă de câteva zile. S-au purtat discuții cu depozitul de la Severin, dar acolo costurile sunt duble față de cel din Târgu-Jiu. Nu putem să mărim prețul peste noapte, pentru că o procedură din aceasta durează 30 de zile. Depozitarea la stația de transfer e ceva pentru trei - patru zile și să sperăm să nu se încălzească vremea. Dacă situația de la Târgu-Jiu va persista nu avem soluții. E vorba de zile și ne vom îngropa în gunoaie și vom îngropa și societățile de colectare. Când iei o decizie de a închide ceva, trebuie să vii și cu o alternativă”, a declarat Cosmin Morega, primarul din Motru.

Autoritățile locale din Târgu-Cărbunești s-au întâlnit cu primarii din comunele deservite de Salubris Gilort și au înaintat Prefecturii Gorj o adresă prin care îi cer reprezentantului Guvernului în teritoriu să intervină de urgență. ”Este o soluție unică, revocarea deciziei de suspendare. Depozitul de la Severin nu e o soluție, pentru că este costisitor, vorbim de prețuri dublate. Am avut o întâlnire cu toți primarii din zonă și am făcut o adresă prefectului ca să dispună reluarea de urgență a activității depozitului din Târgu-Jiu. Dacă nu se întâmpla acest lucru, în maxim două luni, județul se va umple de gunoaie și va deveni focar de infecție”, a declarat primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău.

Supărare mare este și la Bumbești-Jiu, unde primarul îi cere prefectului să convoace imediat Comitetul pentru Situații de Urgență și să fie reluată activitatea la depozitul Polaris. ”Singura soluție existentă este ca, în continuare, să se ducă gunoiul la depozitul din Târg-Jiu. Ar trebui ca toți primarii să mergem la Prefectură și să găsim o soluție. Eu cred că trebuie să se revină asupra deciziei de suspendare și măsurile care au fost trasate să se desfășoare în paralel. Mirosul nu este de ieri, de azi, dar s-au grăbit să ia o decizie. O să facem o notificare să se convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru că este o adevărată urgență. Vine sezonul cald și gunoaiele nu pot să zacă în localitate. Noi nu putem să mărim prețurile cu 100% cum ne spun ei în adrese. Nu mi se pare că e normal să sufere un județ întreg pentru câțiva cetățeni care ar fi trebuit să mai aibă puțină răbdare”, a declarat Constantin Bobaru, primarul din Bumbești-Jiu.

Sunt și primari care stau liniștiți pentru că au găsit soluții. ”În momentul de față noi avem soluție. Am vorbit cu depozitul de la Severin pentru a căra acolo gunoiul. Am pus la dispoziție stația de sortare și transfer și suntem asigurați într-o formă sau alta, atât noi, cât și cele șapte comune de lângă noi. Nu o să mărim tarifele și o să punem gunoiul în mașini și îl ducem la Severin. Noi avem mașinile noastre, le-am golit și suntem pregătiți”, a declarat Robert Filip, primarul din Rovinari.

O reacție a avut și primarul din Târgu Jiu. ”Noi am făcut toate demersurile necesare pentru a găsi înțelegere. Am fost la o discuție cu reprezentanții companiei la Constanța. Ei insistă pe convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care nu se poate face decât de către președintele acestui comitet, prefectul de Gorj. Este o situație deosebită pentru că suntem puși între ciocan și nicovală. Suntem în situația în care să rămânem cu gunoaiele pe străzi sau dublarea tarifelor. În primă fază, cred că ar trebui întrunit acest comitet. Vedem ce putem să facem, vom mai avea discuții cu reprezentanții societății Polaris”, a spus Marcel Romanescu, la Radio Infinit.

Firmele Polaris M Holding și Supercon au anunțat că nu mai ridică deșeurile menajere, pentru că nu mai au unde le duce. Activitarea depozitului de la Târgu Jiu a fost suspendată din 23 martie, pentru o perioadă de șase luni.

Vizualizări: 1,688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: