Primarii, la judecată pentru stabilirea graniţelor dintre localităţi

Mai multe localităţi din Gorj nu şi-au rezolvat problemele privind limitele administrativ-teritoriale nici până în momentul de faţă. După o lungă perioadă de mediere, o parte dintre edilii locali au decis că instanţa de judecată este singura în măsură să le stabilească hotarele. Aşa se face că, în prezent, pe rol se află procese care durează de mai bine de un an.

Mai multe primării din judeţ nu şi-au delimitat hotarele nici după mai bine de un an de procese. Potrivit reprezentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj, perioada de mediere nu a dus la nici un rezultat în cazul unor localităţii care încă îşi mai dispută limitele administrativ-teritoriale. „A existat o perioadă de mediere în care primarii trebuiau să-şi regleze limitele de hotar. Majoritatea s-a înţeles pe cale amiabilă, primarii au venit la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară împreună cu reprezentanţii Prefecturii şi am încheiat procese verbale în acest sens. Cu toate acestea există şi primari care consideră că doar instanţa le poate rezolva problema. În momentul de faţă, avem vreo 5-6 teritorii pentru care avem litigii în instanţă. Încă se mai dispută graniţele dintre: Târgu Jiu- Dăneşti, Târgu Jiu- Stăneşti, Stăneşti-Leleşti şi Rovinari-Drăguţeşti”, a declarat Ion Dorel Zgripcea, inginer şef în cadrul OCPI Gorj. Pe lângă litigiile dintre localităţile judeţului, Instituţia Prefectului şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj sunt implicate şi în litigii cu alte judeţe. „Până la ora actuală nu s-au stabililit în totalitate nici limitele administrativ-teritoriale ale judeţului Gorj cu alte judeţe. Încă se mai dispută graniţele dintre Padeş şi Caraş Severin şi cea dintre Baia de Fier- Malaia (Vâlcea)”, a mai precizat Ion Dorel Zgripcea.

Primarii ţin cu dinţii de pământ

Fiecare dintre primarii UAT-urilor implicate în litigii susţin, bazându-se pe planuri şi registre cadastrale, că terenurile disputate aparţine teritoriului administrativ pe care îl reprezintă. Teritoriul cel mai disputat este cel al comunei Stăneşti, unde Primăria şi Consiliul Local sunt implicate în trei ligii. „N-am reuşit să cădem de acord asupra hotarului. Avem litigii cu Primăria Târgu Jiu, Primăria Leleşti şi cu Primăria Lupeni (Hunedoara). Nimeni nu ar ceda nici măcar o palmă din teritoriul lui, aşa că aşteptăm ca instanţa de judecată să-şi spună cuvântul. Procesele durează de foarte mult timp. De multe ori se amână ori se cer documente suplimentare la dosare”, a declarat Vasile Pârvulescu, primarul comunei Stăneşti.

Pe lângă hotarul cu Stăneştiul, Primăria Târgu Jiu îşi mai dispută şi graniţa cu Dăneştiul. „În general, s-au rezolvat problemele privind limitele administrativ teritoriale ale municipiului Târgu Jiu cu alte localităţi. S-au făcut procedurile pentru semnarea proceselor verbale de vecinătate privind delimitarea. Mai avem probleme la Stăneşti şi Dăneşti, pentru care Prefectura a iniţiat procedura în instanţă”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

DEMERSURI

Reprezentanţii Primăriei Baia de Fier urmează să se întâlnească în perioada următoare cu autorităţile judeţului Vâlcea pentru stabilirea graniţelor cu Malaia. „S-au făcut măsurători în munte, a rămas ca documentaţia să fie depusă la OCPI Gorj. În perioada următoare, OCPI Gorj şi OCPI Vâlcea vor organiza o întâlnire cu autorităţile din Vâlcea pentru stabilirea limitelor administrativ teritoriale. Aici vom purta discuţii cu harta în faţă”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: