Primarii nu mai primesc avize pentru construirea bisericilor. Vezi de ce!

Primăriile din Gorj nu vor mai primi avize pentru construirea unor biserici noi în curtea lăcaşurilor de cult lăsate în paragină. Decizia a fost luată de conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu deoarece zeci de monumente istorice riscă să fie declasate din cauza gradului avansat de degradare. Primăria Urdari a fost prima care s-a lovit de această decizie. Autorităţile locale spun că reabilitarea unei biserici vechi costă mult mai mult decât construirea uneia noi.

În momentul de faţă, aproximativ 60 de monumente istorice de pe raza judeţului au nevoie de restaurare. Printre acestea se află atât biserici vechi de sute de ani, cât şi case ale unor personalităţi. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu spune că se vor mai da avize pentru construirea bisericilor noi abia după ce vor fi reabilitate monumentele istorice. „Primăriile nu vor mai primi avize pentru construirea bisericilor noi în curtea bisericilor din lemn, în condiţiile în care acestea sunt lăsate în paragină. La ora actuală foarte multe monumente istorice de acest gen riscă să fie declasate din cauza stadiului avansat de degradare. Ba mai mult în jurul bisericilor vechi sunt lăsate să pască animalele şi să crească vegetaţia. Zona de protecţie a monumentelor istorice este văzută ca o povară pentru administraţiile publice locale care nu înţeleg să protejeze cadrul natural construit”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu.

Primar: E mai ieftin să fac o biserică nouă

Primăria Urdari nu a primit aviz favorabil din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu pentru a construi o biserică nouă în curtea vechii biserici din lemn. „Pe raza comunei avem doar două biserici şi două cimitire, una în Urdari, iar cealaltă în satul Fântânele. Am făcut demersuri pentru a construi o biserică nouă în curtea bisericii din lemn din Urdari, însă nu ni s-a dat aviz din partea Direcţiei de Cultură pe motivul că biserica veche figurează ca monument istoric, categoria D, şi află într-o stare avansată de degradare. Este o biserică foarte veche în care s-au băgat 2 miliarde lei în anul 2009 pentru consolidare, bani alocaţi de Ministerul Culturii. De atunci nu am mai primit nici un leu pentru reabilitarea ei. Noi am refăcut stâlpii şi fundaţia, am băgat centrală, dar ne costă foarte mult reabilitarea, ne costă vreo 13 miliarde în condiţiile în care o biserică nouă o ridicăm cu 9 miliarde de lei vechi”, a declarat Mihai Calotă, primarul de la Urdari. În momentul de faţă slujbele au loc tot în biserica veche din lemn, care deserveşte aproximativ 600 de familii.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: