Primarii, şocaţi de sumele mici primite la început de an

Gorjul a primit la început de an puţin peste jumătate din suma de anul trecut, provenită din cotele de TVA. La unele primării a ajuns doar 5% din suma de anul trecut, iar primarii spun că nu ştiu cum pot să-şi fundamenteze bugetul în aceste condiţii. Reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj spun că s-a modificat formula de calcul şi speră la o rectificare bugetară.

Noua formulă de calcul a afectat majoritatea primăriilor din judeţ. Dacă anul trecut Gorjul a primit aproximativ 60 de milioane de lei, în acest an sumele au fost reduse la jumătate. „Din TVA s-a alocat doar 32.307.000 lei, din bugetul de stat, la care se adaugă cotele defalcate din impozitul pe venit, care se vor încasa la nivelul judeţului Gorj, de 59.740.000 de lei. Formula de calcul s-a modificat, iar în acest an se ţine cont de ponderea suprafeţei de teren intravilan al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, în total intravilan judeţ, precum şi de impozitul pe venit mediu pe locuitor încasat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, comparativ cu media impozitului pe total judeţ. Anul trecut, s-a asigurat un venit minim pe fiecare tip de UAT, s-a calculat după o formulă în care se ţinea cont de gradul localităţii, dacă era municipiu era o sumă, dacă era oraş era o sumă, pentru comune erau alte sume. Noua formulă este total diferită”, a declarat Gheorghe Paraschivu, şeful Trezoreriei.

Acesta speră ca rectificările bugetare să rezolve problemele financiare. „Aceste sume sunt pentru echilibrare. De exemplu, nu sunt afectate cheltuielile cu salariile profesorilor. Cu siguranţă, pe parcursul anului, vor fi mai multe rectificări bugetare care vor rezolva problemele financiare”, a precizat Gheorghe Paraschivu.

Primarul Hanu: Sunt şocat!

Dorin Hanu, primarul de la Motru, spune că nu ştie cum să-şi fundamenteze bugetul pe anul 2016. „Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. La Consiliul Local mi s-a alocat prin dispoziţia de la Finanţe 230 mii de lei, asta în condiţiile în care anul trecut am primit 4,8 milioane de lei, acum nu am primit nici măcar 5% din ceea ce mi s-a dat  anul trecut. Ei au mărit de două ori salariile la funcţionarii publici la sfârşitul anului 2015 şi mie mi-au tăiat cu peste 25% veniturile la Primăria Motru. Este imposibil să fundamentezi bugetul pentru acest an. M-am dus la Finanţe, am fost la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, nici dânsului nu i-a venit să creadă. Majoritatea primăriilor din judeţ suntem în colaps, eu, unul, nu ştiu să concep bugetul pe 2016, decât salarii şi mici cheltuieli. Nu se mai poate discuta de investiţii, de reparaţii. Dacă nu se va interveni de la Guvern cu nişte rectificări pozitive vom avea mari probleme în acest an”, a declarat Dorin Hanu.

Primarul de la Motru se teme că nu va fi nici o rectificare bugetară în prima jumătate a anului. „Sunt şocat, nu-mi vine să cred, e o situaţie disperată, cineva îşi bate joc de noi, ni s-a spus că asta e formula, că au schimbat sistemul de calcul. Domnul Călinoiu mi-a promis că va merge la Bucureşti, eu i-am făcut o adresă, nu se poate ca lucrurile să rămână aşa. Cresc salariile la funcţionari, iar primăriilor nu li se asigură venituri. Nu putem discuta de rate la bănci, de cofinanţări, de investiţii, nu putem acoperi decât salariile. Nu avem bani să plătim curent şi apa consumată de instituţii. Sunt nişte lucruri foarte grave, rectificările de buget se fac în a doua jumătate a anului, dar ce vom face în prima parte? La sfârşitul anului trecut ni s-a spus că veniturile nu vor fi sub cele din anul 2015. Eu, unul, am rămas blocat când am văzut”, a precizat primarul Hanu.

Primarul Mazilu: Dezamăgit e puţin spus!

Printre primăriile vitregite la repartizarea banilor se află şi Primăria Târgu Cărbuneşti. Primarul Mihai Mazilu spune că va merge de mână cu prefectul la noul ministru al Finanţelor. „Dezamăgit e puţin spus. Nu se poate ca o comună să aibă buget de 4 ori mai mare ca al oraşului Târgu Cărbuneşti, în condiţiile în care actul de sănătate al comunei respective e arondat spitalului din Târgu Cărbuneşti. Am făcut câteva interpelări la acest ministru nou al Finanţelor, dar se pare că nu a ţinut cont sau nu a avut timp să se documenteze pentru că de la Bruxelles, unde au fost dumnealor obişnuiţi, nu se vede situaţia reală din teritoriu. Am fost nevoit să mă împrumut în bancă pentru a asigura cofinanţarea investiţiilor pe care le-am avut. Este jenant că nu se ştie situaţia obiectivă, sunt profund dezamăgit şi de acest guvern de tehnocrat. Am discutat cu domnul prefect, iar dumnealui mi-a promis că vom merge amândoi de mână la ministrul Finanţelor. Abia aştept să mă întâlnesc cu acest nou ministru al Finanţelor”, a declarat primarul Mazilu.

Şi Primăria Tismana va primi mai puţini bani ca anul trecut. „Am primit cu vreo 700.000 de lei mai puţin ca anul trecut, aproape de jumătate. În condiţiile astea abia putem acoperi bugetul de funcţionare. Nu-mi explic ce s-a întâmplat. Formula de calcul din acest an este mult mai proastă ca anul trecut. Ne bucurasem şi noi, anul trecut, că aveam nişte alocări mai mari, dar acum e dezastru”, a declarat primarul Marian Slivilescu.

Primarul Bobaru: Vom concepe un buget de austeritate

Constantin Bobaru, primarul de la Bumbeşti Jiu, spune că va concepe un buget de austeritate. „Sumele primite de la Finanţe sunt foarte, foarte mici, noi am primit doar 3-4% din cât am primit anul trecut. Anul trecut a fost o altă modalitate de alocare a sumelor pentru echilibrare, municipiilor, oraşelor şi comunelor li s-au dat bani să reîntregească o anumită sumă. Acum s-a revenit la vechea formulă şi am primit foarte, foarte puţin. Anul trecut am primit cam 1,4 milioane de lei, iar acum am primit aproximativ 120 de mii de lei. Sunt foarte puţini bani pentru funcţionarea primăriei, nu se poate vorbi de dezvoltare. E o situaţie foarte delicată, suntem nevoiţi să facem bugetul, pentru că altfel nu putem face nici un fel de plăţi, nu putem plăti salariile şi asigura iluminatul public. Vom face un buget de austeritate, nu avem de ales”, a declarat Constantin Bobaru.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: