Primarii traseişti trag de timp să rămână în funcţii

Procedurile demarate de către Instituţia Prefectului pentru încetarea mandatelor primarilor traseişti sunt îngreunate de către secretarii care evită să trimită referatele. Dintre cele nouă primării cu probleme de acest gen, doar trei au trimis referatele solicitate, însă şi acestea sunt neclare. Unii dintre secretarii au intrat în concediu, iar ceilalţi neagă primirea adreselor trimise de Prefectură. Reprezentanţii instituţiei spun că secretarii care nu se conformează vor primi sancţiuni disciplinare.

Instituţia Prefectului Gorj a trimis adrese la toate primăriile din judeţ potrivit cărora secretarii trebuiau să întocmească referate ce îi vizează pe edilii locali aflaţi în funcţie. Acţiunea a fost iniţiată cu scopul de a-i identifica pe toţi primarii care candidează pe lista altor partide decât cele de acum patru ani în vederea emiterii ordinelor de încetare a mandatelor. Potrivit prevederilor legale în vigoare, mandatul de primar încetează înainte de termen ca urmare a trecerii la un alt partid decât partidul din partea căruia a fost ales în anul 2008. Încetarea mandatului se va face prin ordin al prefectului, dar numai după ce va fi primită propunerea, înaintată în scris şi însoţită de documente justificative, făcută de secretarul primăriei. Lipsa referatului întocmit de secretar atrage imposibilitatea emiterii de către prefect a ordinului. “Până în momentul de faţă, la un număr de 61 de localităţi nu au fost depistate nici un fel de probleme. Printre acestea se numără şi comuna Săuleşti, unde primarul candidează ca independent, şi comuna Samarineşti, unde primarul a fost exclus din partid. De asemenea, sunt cazuri în care în referatul secretarilor nu a fost specificat modul de pierdere a calităţii de membru de partid în sensul că nu s-a menţionat dacă a fost exclus din partid ori a demisionat. Într-o astfel de situaţie se află comunele Urdari şi Arcani. Şi <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Săcelu vom reveni cu o adresă în care vom cere un referat motivat privind modul de pierdere a calităţii de membru de partid”, a declarat Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului. În cazul în care au fost excluşi, primarii rămân în funcţie. Este cazul celui de la Teleşti, Romulus Bîldea, şi Vili Pasăre de la Dragoteşti. 

Secretarii de la Rovinari şi Negomir, în concediu

Nouă primari din Gorj şi-au schimbat opţiunile politice faţă de acum patru ani. Este vorba despre Dorin Filip (Rovinari), Florinel Ţuilă (Cătunele), Ion Gruescu (Negomir), Vili Pasăre (Dragoteşti), Marian Tătaru (Ioneşti), Romulus Bîldea (Teleşti), Mihai Calotă (Urdari), Constantin Drăghici (Săuleşti), Marian Ardeiu (Samarineşti). Şase dintre secretarii acestor primării nu au trimis referate, deşi termenul limită a expirat. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că vor reveni cu adrese, iar în cazul în care vor fi ignorate şi de această dată se va trece la sancţionarea disciplinară a secretarilor. “Din partea secretarilor de la Rovinari, Cătunele, Dragoteşti, Ioneşti, Teleşti şi Negomir nu am primit referate. Vom reveni adrese, iar în cazul în care vor fi ignorate din nou, secretarii vor fi sancţionaţi disciplinar întrucât întârzie emiterea ordinului de încetare al mandatului de primar”, a mai precizat Alina Iordăchescu. Doi dintre secretarii primăriilor menţionate au intrat în concediu începând de luni. În această situaţie se află primăriile Negomir şi Rovinari. Majoritatea secretarilor vizaţi spun fie că nu primit nici o adresă de la Instituţia Prefectului, fie că le-au primit prea târziu pentru a se putea încadra în termen. “Nu am primit nici o adresă din partea Instituţiei Prefectului. Poate că nu a ajuns poşta până în momentul de faţă. În cazul în care vom primi vreo adresă voi întocmi acel referat”, a declarat Loredana Rovenţa, secretar al Primăriei Cătunele. Şi secretarul primăriei Dragoteşti promite că se va conforma. “Am primit adresa vineri, după orele de program şi nu m-am putut încadra în termen. Voi trimite referatul chiar în aceste zile”, a declarat Fineţa Armegoiu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: