Primăriile așteaptă cu nerăbdare bani de la guvern

Primarii localităților afectate de alunecările de teren în această primăvară așteaptă cu nerăbdare bani de la Guvern. Este vorba de  primăriile Tismana, Turcinești și Bălănești.

La sfârșitul lunii februarie, o porțiune de 25 de metri din drumul comunal Pocruia-Sohodol din Tismana s-a surpat. La fața locului s-au deplasat atunci specialiștii de la județ, care au decis ca circulația în zonă să fie restricționată. Autoritățile locale au demarat procedurile pentru a primi bani de la Guvern ca să reabiliteze acest tronson de drum. Primarul din Tismana nu a mai avut răbdare să primească fondurile guvernamentale și a demarat lucrările pentru reabilitarea drumului. Acestea sunt aproape de finalizare, dar de bani nu se aude nimic. Marian Slivilescu se vede nevoit acum să achite lucrările cu bani de la bugetul local. „S-au făcut lucrări la reabilitarea drumului. Cei de la Drumurile Județene au făcut lucrarea. Până acum aș avea să le dau aproximativ 850 de milioane de lei vechi. S-a făcut tot, mai puțin covorul asfaltic și șanţurile de scurgere. Toată lucrarea ajunge pe la un miliard 300 de milioane de lei vechi.  Noi sperăm să primim bani de la Guvern, dacă nu o să fiu nevoit să iau banii prevăzuți pentru o altă investiție, pentru asfaltarea unei porțiuni de drum. Nu putem să nu le dăm bani celor de la Drumurile Județene”.

Situație gravă la Bălănești

Alunecările de teren din acest an au creat probleme și în comuna Bălănești. Aici podul care face legătura cu satul Ohaba stă să cadă. Dacă autoritățile locale nu primesc în timp util bani de la Guvern pentru reabilitarea podului, mai multe familii vor rămâne izolate la iarnă. Primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan, nici nu se gândea să nu se apuce de lucrări până în acest moment. „Noi am depus imediat documentația la Guvern pe situații de urgență. Reabilitarea podului costă 12 miliarde de lei vechi, iar noi nu ne permitem din bugetul local să facem o asemenea investiție. Nu cred că am cerut un capăt de țară. Localnicii din Ohaba riscă să rămână izolați. Dacă vin ploile la toamnă, sau ninsorile, eu nu voi risca să las să se circule pe pod. Nici nu mă gândeam să nu primesc banii până acum. Credeam că mă apuc și de lucrări. Dacă nu primesc fondurile in perioada următoare, în toamnă când vin ploile și vremea rea nu aș fi nebun să mă apuc de lucrări la pod”.

Primarul din Turcinești încă mai caută soluții

Nici Primarul din Turcinești nu s-a apucat de lucrări, de frică să nu rămână cu ele neachitate, pentru că la bugetul local nu are fondurile necesare. Și pentru Vasile Gogălniceanu, fondurile guvernamentale ar fi ultima soluție. „Nu am făcut nimic pentru reparații la drum. Nu am bani. M-ar costa cam 4-5 miliarde de lei vechi, cam cât bugetul primăriei pe 2 ani. Aștept banii de la Guvern. Deocamdată am restricționat circulația și sper să nu se mai rupă. Mai stau o perioadă, dacă nu, încerc o altă variantă pentru a obține bani de la Guvern”.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: