Primăriile care „aruncă” gunoiul în alte judeţe, verificate de Gardă

Mai multe primării din Gorj au încheiat contracte cu firme de salubritate din alte zone care duc deşeurile dincolo de graniţele judeţului. Primarii spun că firmele din afară lucrează mai ieftin, dar şeful Gărzii de Mediu anunţă controale de amploare, existând suspiciunea că de fapt gunoaiele sunt îngropate la marginea pădurilor. În cel mai bun caz, deşeurile ajung la depozite neconforme, care în curând vor fi închise. Primarii spun însă că, dacă ar lucra cu un depozit care respectă standardele de mediu, cum este cel de la Târgu Jiu, atunci ar trebui să crească taxele percepute de la cetăţeni, deoarece tariful este dublu.

Primăriile care nu au încheiate contracte cu firma de salubrizare Polaris vor fi verificate de către Garda de Mediu. Printre primăriile aflate în vizorul Gărzii de Mediu Gorj se numără Urdari, Fărcăşeşti, Turburea şi Ţânţăreni, ale căror servicii de salubrizare sunt prestate de firme din Craiova, Argeş şi Timişoara. Nu vor fi ocolite nici primăriile de pe Valea Gilortului care duc gunoiul la depozitul de la Horezu.

Conducerea Gărzii de Mediu se teme ca nu cumva să reapară depozite de gunoi necontrolate pe raza judeţului Gorj. „În ultimul an au început să pătrundă în Gorj tot felul de firme din afara judeţului, iar apariţia acestor firme bulversează activitatea de gestionare a deşeurilor din judeţul nostru. Am declanşat acţiuni de control să vedem ce se întâmplă cu deşeurile despre care primăriile spun că sunt duse la gropile de gunoi din alte judeţe. Avem un mare semn de întrebare în privinţa acestor firme şi ne temem ca nu cumva să depistăm depozite de gunoaie prin pădurile de pe raza judeţului. Am cerut să se facă verificările şi la firmele de salubrizare din afara judeţului care prestează activităţi în Gorj”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Controalele vor fi finalizate în mai puţin de o lună. „Sunt foarte multe primării care au rupt contractele cu asociaţiile grupate în jurul staţiilor de transfer deşeuri. Am început deja controalele, iar până la data de 15 mai, cel târziu, vom avea o imagine clară în ceea ce priveşte activitatea de salubrizare desfăşurată la nivelul primăriilor din judeţ”, a mai precizat Gheorghe Sanda.

Primăriile ridică gunoaiele cu utilaje proprii

Pentru a face economie de bani primăriile ridică deşeurile cu utilajele proprii, iar apoi firmele de salubrizare le transportă la depozitele de gunoi. „Noi am făcut parte din asociaţia Salubris, alături de alte primării, dar am renunţat din cauza taxelor mari. Acum avem contract cu o firmă din Argeş. Noi colectăm gunoaiele la oameni cu tractorul primăriei, iar firma respectivă are licenţă de transport şi duce gunoiul la depozit, nouă ne aduce nota de cântar şi nu avem nici un fel de probleme. Avem buget foarte mic şi probleme multe de rezolvat în comună. Eu unul nu am nimic împotrivă să lucrăm direct cu Polarisul, dar să lase la bani. Nu m-aş supăra dacă fiecare om ar avea la poartă câte o maşină de gunoi”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.

De aceeaşi părere este şi edilul local de la Urdari. „Avem contract cu o firmă din Ploieşti care are punct de lucru şi în Rovinari. De la oameni ridicăm gunoiul cu tractorul primăriei, iar ei vin de câte ori îi chemăm noi şi îl transportă la depozit. Nu mă deranjează să facem contract cu Polaris, dar să lase taxele mai mici. Taxa pe care o plătesc acum oamenii pentru gunoi este de 4 lei/lună/gospodărie, timpurile sunt aşa cum sunt şi nu putem cere oamenilor să plătească mai mult”, a precizat Mihai Calotă, primarul de la Urdari.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: