Primăriile cu datorii, obligate să majoreze taxele

Primăriile cu datorii trebuie să majoreze taxele, a anunţat premierul Victor Ponta. Asta înseamnă că în Gorj zeci de primării vor trece la adoptarea unor taxe majorate. Nu aşa se întâmplă la Roşia de Amaradia, unde, deşi sunt datorii, primarul va reduce taxele. 

Premierul Victor Ponta a declarat că majorarea taxelor este singura sursă de venituri la primării. În decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Primăria Bolboşi, datorii de miliarde

Unele dintre cele mai mari datorii sunt la Primăria Bolboşi. Ultimul proces împotriva primăriei este înregistrat pe 8 ianuarie. Instituţia a fost acţionată în instanţă de către un cabinet de arhitectură ce a realizat un proiect de extindere a clădirii primăriei. Primarul Gheorghe Bilea spune că în documentele primăriei nu a găsit contractul acest cabinet. Mai mult, Biroul Individual de Arhitectură- Olaru Viorel Cosmin solicită plata sumei de 530 de milioane de lei vechi.

„Noi nici nu avem contractul, o să-l luăm şi noi de la dosar să vedem ce clauze are, pentru că suma de 530 de milioane de lei mi se pare mare. Contractul a fost făcut în 2010 şi s-a făcut un proiect pentru extinderea primăriei. Proiectul s-a făcut pentru că după el s-a lucrat, dar nu ştiu dacă ei au respectat toate atribuţiile înscrise în contract“, a declarat primarul Bilea. Acesta este obişnuit cu procesele şi cu zecile de firme care-i solicită bani. Chiar ieri a avut termene în două procese. Are de plătit peste două miliarde de lei. Este vorba despre nişte lucrări din 2011 la şcoli, dar care nu au fost finalizate“, a explicat primarul.

În iunie 2011, atunci când a preluat mandatul de primar de la Viorel Croitoru, Bilea a descoperi că primăria are o datorie de 25 de miliarde de lei vechi.  

Cotojman sfidează Guvernul

Guvernul României obligă primăriile cu datorii să crească taxele şi impozitele. În această situaţie sunt multe primării din Gorj. Primarul din Bolboşi crede că această majorare nu-şi are rostul, dar va face acest lucru dacă aşa scrie în lege. „Noi nu am majorat taxele, doar le-am adus la nivelul prevăzut în legea din 2004, împărţirea pe categorii. Săptămâna viitoare o să avem şedinţă de Consiliu şi o să luăm în discuţie acest subiect. Nu văd sensul creşterii taxelor pentru că fiind o primărie cu datorii, oricum nu faci ceva pentru oameni, că nu-s bani“, a spus Bilea. La Bolboşi, dacă ar plăti taxele toţi localnicii, la bugetul local s-ar strânge trei miliarde de lei vechi, însă doar 60% achită contribuţiile. 

Un alt primar, cel din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, sfidează Guvernul şi reduce taxele cu 16% în locul unei creşteri tot de 16%. Şi Roşia de Amaradia este o localitate cu datorii. 

TAXE

Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de până la 10%.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: