Primăriile din Gorj, datoare vândute la bănci

Nu numai gorjenii de rând au credite la bănci, mai nou și primarii apelează la astfel de mijloace, fie pentru a scăpa de datorii, fie pentru a putea permite continuarea unor proiecte de anvergură. În Gorj, mai bine de zece primării au făcut un credit bancar și nu pentru orice sumă ci pentru zeci de miliarde. Dacă la primăriile de oraș, accesarea unui credit bancar este deja o obișnuință, mai nou și în rândul comunelor a început să fie un trend.

Zeci de primării din Gorj au accesat în ultima perioadă credite la diverse sucursale de bănci din Târgu Jiu. Printre acestea se numără și primăria Bustuchin, unde primarul Ion Ciocea s-a împrumutat în bancă șase miliarde pentru a putea achita TVA-ul aferent unui proiect pe fonduri europene. Data scadentă a acestui credit este luna martie a anului 2012, când primarul intenționează să mai acceseze un nou credit. ”Este vorba de un credit pe care l-am accesat la CEC pentru că nu aveam bani să achit TVA-ul unui proiect de 209 miliarde pe care îl am împreună cu alte două primării. Șase miliarde era numai TVA-ul așa că nu am avut ce face. Eu l-am luat până în martie anul viitor dar vreau să mai fac un credit tot pentru un proiect după ce îl achit pe acesta”, a declarat primarul Ion Ciocea.

Primăria Bălești, datoare două miliarde

Primăria comunei Bălești a lucrat foarte bine cu băncile astfel încât dacă ar mai fi nevoie ar accesa oricând un nou credit. Primarul Aristide Paicu spune că a contractat un credit în urmă cu patru ani în valoare de 11 miliarde, credit a cărei scadență este în 2012. ”Mai avem de achitat doar două miliarde. A fost un credit pe care l-am accesat pentru un proiect de asfaltare de drumuri. E posibil în 2012 să mai contractăm un credit pentru că avem un proiect de canalizare de vreo 16 miliarde. Noi am fost printre primele primării care au accesat credite bancare și pentru noi a fost o soluție foarte bună”, a declarat primarul Aristide Paicu, primarul din Bălești.

Primăria Polovragi, credit ipotecar

O altă primărie din Gorj care a luat bani cu împrumut de la bancă a fost primăria Polovragi. Aici primarul a garantat creditul de doar patru miliarde cu terenuri și clădiri ce aparțineau comunei. Acum însă este achitat. ”Am contractat un credit bancar ipotecar în 2003 când am primit fonduri Sapard pentru alimentarea cu apă. A fost o sumă oarecum mică, trei sau patru miliarde, acum e achitat și nu au fost probleme. Ce pot să spun e că procedura este destul de greoaie”, a declarat secretara comunei Polovragi, Doina Ispas. Printre primăriile care au optat pentru un credit bancar se mai numără primăria Drăguțești, primăria Țicleni dar și primăria Târgu Jiu care a accesat un credit de opt milioane de lei la BCR, a cărei scadență este în anul 2025.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: