Primăriile încheie anul înglodate în datorii. Vin bani în ianuarie?

Primăriile din Gorj intră în anul 2014 cu arierate de ordinul miliardelor de lei vechi. Foarte mulţi edili locali sunt dezamăgiţi pentru că nu au reuşit să-şi onoreze promisiunile făcute cetăţenilor în campania electorală. La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj speră la o alocare bugetară în luna ianuarie, prin care să se dea bani primăriilor cu şantiere în lucru.

Primarii gorjeni se plâng de faptul că nu au reuşit să-şi achite nici măcar datoriile la utilităţi. Chiar dacă Guvernul dădea asigurări că se vor stinge toate arieratele până la sfârşitul anului, edilii locali spun că au arierate. “Nu s-au stins arieratele aşa cum s-a promis. Primăria Runcu are arierate de 16 miliarde de lei vechi pentru lucrări la drumuri din decembrie 2011”, a declarat Adi Câmpeanu, primarul de la Runcu. Şi Primăria Polovragi mai are de achitat arierate de 12 miliarde de lei vechi pentru electrificarea Satului de Vacanţă. “Am achitat cheltuielile de aprovizionare, în schimb avem un proiect 2007-2009, electrificarea Satului de Vacanţă, proiect care s-a derulat, s-a finalizat, dar nu au fost achitaţi banii. Am făcut demersuri la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm să ne aloce ceva din datorie”, a precizat Ştefan Făsuescu, primarul de la Polovragi. Nici Primăria Crasna nu reuşeşte să încheie anul 2013 fără arierate. “Avem arierate la agenţii economici, mai ales că am început şi o anexă de clădire lângă primărie, în partea dinspre răsărit unde intenţionăm să facem o sală pentru bibliotecă, un spaţiu pentru poliţie şi o sală de şedinţe. Cred că datoriile se ridică la peste un miliard de lei vechi”, a declarat Dumitru Blându, viceprimarul de la Crasna. Anul 2013 a fost unul extrem de greu şi pentru Primăria Bălăneşti. “Anul 2013 nu se încheie deloc roz la Primăria Bălăneşti. Vom încheia anul cu datorii la furnizori. Avem promisiuni că ne vor veni nişte bani însă nu ştim suma exactă. Aşteptăm anul 2014. Sper că va fi un an mai bun şi că îmi voi atinge obiectivele pe care mi le-am propus în campania electorală”, spune Ovidiu Pungan, primarul din Bălăneşti.

Promit banii pentru arierate în prima lună din 2014

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj cunosc nemulţumirile primarilor, însă dau asigurări că lucrurile se vor îndrepta începând cu luna ianuarie. “Pe lucrările aflate în desfăşurare, pe finalul anului, nu s-a reuşit acoperirea tuturor doleanţelor. S-a dat o Hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume în vederea acoperirii lucrărilor pe PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). Probabil, în luna ianuarie vor fi alocaţi bani pentru arierate pentru că la nivelul întregii ţării sunt deschise 4200 de şantiere”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Gorj. Aceasta speră că primarii vor putea să-şi onoreze promisiunile din campania electorală. “Bugetul pe 2014 al Ministerului Dezvoltării s-a mărit cu o sumă considerabilă pentru a acoperi cheltuielile legate de închiderea lucrărilor. Sperăm că vom veni în sprijinul primarilor pentru a putea deschide proiecte noi”, a mai precizat Mădălina Ciolocoi.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: