Primăriile primesc sute de mii de euro subvenţii de la APIA

Un număr de 21 de consilii locale din judeţ au solicitat subvenţii pe suprafaţă de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. Au cerut acest sprijin financiar pentru o suprafaţă totală de 3527 de hectare. În baza îmbunătăţirilor aduse păşunilor, consiliile locale pot ajunge să primească prin intermediul APIA subvenţii ce pot ajunge şi la câteva sute de mii de euro.

Tot mai multe primării din judeţul Gorj depun cereri la APIA Gorj pentru a obţine subvenţii pe islazurile comunale. Este vorba de suprafeţele care nu au fost închiriate sau concesionate. Pentru a putea beneficia de banii oferiţi prin agenţie, autorităţile locale sunt obligate să efectueze o serie de lucrări de întreţinere a păşunilor, astfel încât să poată să le fie aprobate cererile la plată. Până în prezent câteva sute de consilii locale au împuternicit primăria să solicite acest ajutor. Într-un top 5, în funcţie de suprafeţe, se numără localităţile Runcu - care a cerut subvenţii pentru o suprafaţă de 490 ha, Târgu Jiu-432 ha, Glogova-238 ha, Brăneşti- 215 ha şi Ţânţăreni-203 ha.

  

Subvenţii de sute de mii de euro solicitate de unele primării la APIA

Conform conducerii APIA Gorj, administraţiile locale pot ajunge să primească subvenţii pe suprafaţă ce pot ajunge şi la peste 400 euro/ha. „Dacă luăm, de exemplu, primăria Târgu Jiu, în acest caz vorbim de plata unică pe suprafaţă, care la nivelul anului 2014 va creşte de la 139 euro/ha la 154 euro/ha. Dacă discutăm despre consiliul local Polovragi sau Padeş sau Runcu, care de regulă cer pentru câteva sute de hectare se pune problema de zonă montană defavorizată. Se adaugă la 154 euro/ha echivalentul a 107 euro pe hectarul de păşune aplicat degresiv, adică cu cât creşte suprafaţa cu atât scade suma. Mai mult decât atât, mai adăugăm o altă schemă-plăţi compensatorii de agromediu. Este aplicabilă pentru pachetul 1 şi 2 cumulat fără degresivitate, 182 euro. Dacă adunăm toate sumele, discută de peste 440 de euro pe ha”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

În momentul în care consiliul respectiv depune cererea unică de plată, trebuie să prezinte şi un plan tehnic de întreţinere a suprafeţelor pentru care se solicită subvenţia.

TERMEN

Cererea de plată mai poate fi depusă de autorităţile locale până la data de 10 iunie, cu penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: