Primăriile riscă să piardă banii pentru cadastrarea gratuită

62 de primării din Gorj au obţinut bani pentru a face cadastrarea gratuită a imobilelor. Multe dintre localităţi se confruntă cu probleme în găsirea unei firme de specialitate care să şi efectueze lucrările. Dacă nu încheie lucrările până la sfârşitul anului viitor, primăriile riscă să piardă finanţarea.

Preţul per imobil este cuprins între 60 şi 132 de lei în funcţie de relief. Bani prea puţini să încurajeze firmele de cadastru să se înscrie la licitaţie. „Noi am scos de mai multe ori la licitaţie aceste servicii, dar nu a venit nicio firmă interesată de asta. Avem grave probleme cu titlurile de proprietate şi încercăm să le rezolvăm, prin rotaţie, cu angajaţii primăriei, dar este mult de muncă”, a spus primarul din Bolboşi, Gheorghe Bilea.

Cel mai mare tarif pentru un imobil a fost stabilit în localitatea Padeş, şi asta din cauza gradului de dificultate. Clădirile sunt situate pe terenuri mai greu accesibile, aşa că şi preţul a fost unul mai ridicat. „La noi, tariful a fost de 132 de lei per imobil. Suntem la gradul IV de dificultate în funcţie de relief”, a spus primarul din Padeş, Antonie Serafim.

Recent, şi Primăria Slivileşti a anunţat că organizează licitaţie. Preţul este de 81 de lei pentru fiecare imobil. Contractul are o valoare de 8.400 lei şi mai este nevoie ca 140 de imobile să fie cadastrate, potrivit anunţului celor de la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj.

 Lucrări pe final

Alte primării au şi încheiat procedura. Este cazul celei de la Bustuchin. „Noi am găsit firma destul de repede. Nu am avut probleme. Chiar dacă preţul per imobil a fost mic, iar firmele sunt obişnuite cu tarife mai mari. Am încheiat deja lucrările de înregistrare sistematică şi am deschis 26.330 de cărţi funciare”, a spus primarul din Bustuchin, Ion Ciocea.

Lucrările sunt pe final şi în Roşia de Amaradia. „Pot să scot în evidenţă că Roşia este aproape de final. Vom depune la OCPI documentaţia în vederea avizelor OCPI. Noi deja am contractat, am avut activitate în teren. Suntem cei mai avansaţi din punctul de vedere al cadastrării localităţii prin programul acesta de fonduri europene. Firma am găsit-o de anul trecut şi alţi primari încercau să convingă firma care a câştigat la noi licitaţia, să se înscrie şi la ei la licitaţie. Nu le convine preţul mic. Noi, la Roşia, avem 81 de lei. E zonă de deal. E ca un spor de dificultate. Din punctul de vedere al sectorizării stăm foarte bine. Suntem destul de avansaţi. Acţiunea noastră este un succes”, a declarat primarul Liviu Cotojman.

90 de mii de lei a fost valoarea contractului de la Roşia de Amaradia şi este nevoie de cadastru pentru 1.500 de imobile.

Vizualizări: 1,003

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: