Primăriile vor bani pentru arierate, dar nu cu împrumut

Primăriile din Gorj au pentru prima dată posibilitatea să se împrumute din Trezorerie ca să îşi plătească arieratele. Împrumutul este pe cinci ani, la dobânda de referinţă stabilită de BNR. Primarii sunt însă reticenţi, mai ales că în ultimele luni au primit de la guvern bani pentru arierate în anumite limite, dar fără să fie nevoiţi să îi mai dea înapoi. „Nu se mai fac compensări”, le transmit cei de la Finanţe, care îi avertizează că au termen până la 29 martie să solicite împrumuturi.

Guvernul şi-a asumat faţă de FMI obligaţia de a reduce arieratele din economie, adică datoriile mai vechi de 90 de zile pe care primăriile şi alte instituţii de stat le au către firmele private. Acest tip de arierate a blocat economia şi a adus multe firme în prag de faliment. Pentru a ajuta primăriile, guvernul le oferă posibilitatea să se împrumute în trezorerie.

În Monitorul Oficial din 12 februarie a apărut un ordin al ministrului finanţelor în care este prezentată procedura pentru împrumut şi documentaţia necesară obţinerii acestuia, după cum a explicat trezorierul şef Gheorghe Paraschiv. „Împrumutul se va face pe o perioadă de maxim 5 ani, dobânda este cea de politică monetară a Băncii Naţionale. Este pentru prima dată când apare acest instrument de împrumut”, a declarat Gheorghe Paraschiv, trezorierul şef din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

Primăria Târgu Jiu nu se împrumută să plătească datorii

Una dintre primăriile din Gorj care înregistrează arierate şi care a mers pe compensare în trecut pentru reducerea acestora este Primăria Târgu Jiu. Reprezentanţii acesteia susţin că cel mai probabil nu vor solicita un împrumut. „În perioada aceasta se fac analize şi credem că nu este o problemă foarte mare, cel mai probabil nu ne vom împrumuta. Anul trecut am lucrat pe compensări şi a mers foarte bine. Nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte arieratele”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Primăria Bolboşi va solicita împrumut

La Bolboşi se înregistrează arierate de peste 16 miliarde de lei vechi. Autorităţile locale spun că vor solicita un împrumut la Trezorerie, măcar pentru lucrările care s-au realizat în localitate. „O să facem un împrumut, măcar de 2-3 miliarde de lei vechi. Noi am cere pentru toate arieratele, dar nu cred că ne-ar acorda şi nici noi nu am putea plăti aceşti bani, ca să nu mai punem la socoteală şi dobânda. Şi aşa avem conturile blocate de mai bine de un an”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul localităţii Bolboşi.

Primarul din Negomir îşi pune baza în cetăţeni

La Negomir, situaţia nu este atât de gravă. Autorităţile locale au redus arieratele la 800 milioane lei vechi. Primarul Gruescu speră să nu fie nevoit să ceară un împrumut pentru stingerea datoriilor vechi şi vrea să meargă prin localitate pentru a convinge oamenii să-şi plătească taxele şi impozitele. „Nu aş dori să fac un împrumut. Mai avem arierate de când am avut alunecări de teren şi a trebuit să construim zidul de sprijin. Sperăm să colectăm 2 miliarde din taxe şi impozite. Am discutat cu consilierii şi vrem să mergem prin comună, să îi convingem să plătească, mai ales că au acea bonificaţie de 10% dacă achită până la sfârşitul lui martie”, a spus Ion Gruescu, primarul din Negomir.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: