Primarul Bobaru, foc și pară pe guvernanți: Este o decizie abuzivă

Zeci de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost verificate în județul Gorj. În urma controalelor, trei primari au rămas cu buza umflată. Au fost anunțați că plățile ar fi fost sistate din cauza unor nereguli depistate în teren. Cel mai vocal dintre edili este cel din Bumbești-Jiu. Constantin Bobaru acuză un abuz din partea noilor guvernanți. I-a fost blocat un proiect și a fost nevoit să plătească facturile din bugetul local.  

Orașul Bumbești-Jiu a fost printre cele peste 20 de localități din Gorj unde s-au făcut verificări. Edilul Constantin Bobaru susține că i-a fost sistată plata pentru lucrări de reabilitare a unor drumuri din oraș. “La controlul efectuat, mi s-a adus la cunoștință că ar fi găsit câteva chestiuni care țin de drumurile care se află în lucru, în documentația tehnică, sunt diferite ca suprafețe cu cele din domeniul public, am întrebat: „În realitate cum sunt?” „Păi cum sunt în documentația tehnică?” Păi și atunci care e neregula?”, s-a întrebat Bobaru.

Primarul s-a declarat stupefiat de hotărârea de a-i fi stopată finanțarea pentru acest proiect. Consideră că nu a greșit cu nimic, iar decizia este una abuzivă: “Domeniul public a fost făcut din birou în 1999, lucrând după o anexă la o hotărâre de Guvern din 1999. Pe cele cinci tronsoane de drum, cinci loturi, au fost identificate cinci certificate de urbanism și o singură autorizație. Nu văd niciun impediment referitor la acest lucru și, cu atât mai mult, pe sistarea plăților. Mi s-a adus la cunoștință acest lucru, am întrebat dacă sunt probleme, a zis că nu, ca să aflu că, de fapt, există pe site-ul Ministerului o notă cu anumite proiecte pe care Ministerul s-a hotărât să suspende finanțarea. Printre care, este și această lucrare la Bumbești-Jiu. Rămân stupefiat de această decizie pentru că mi se pare chiar una abuzivă având în vedere că lucrările care au fost propuse pentru a fi decontate sunt executate conform documentației tehnice”.

Ca să nu aibă probleme cu firma constructoare, primăria a plătit din propria vistierie facturile restante. Bobaru a anunțat că va merge la Ministerul Dezvoltării să afle exact unde s-a greșit. Probleme de același fel ar fi fost depistate și la Prigoria ori Plopșoru.

Probleme și la alte primării

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a acuzat noua guvernare că nu a mai decontat nicio factură de când a fost instalată. „Autoritățile publice locale au o problemă la această dată. Începând cu 4 noiembrie, data instalării Guvernului Orban, nicio factură dată de autoritatea publică locală nu a mai fost decontată. Am înțeles, au fost controale în teritoriu din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, din partea organelor de control din cadrul Guvernului și au fost finalizate. Din ce am înțeles, în rectificarea bugetară a fost prevăzut un fond de 1,8 miliarde de lei pentru a plăti aceste facturi restante. Nu sunt avocatul primarilor, ci purtătorul de cuvânt al firmelor care au realizat aceste lucrări, firme care au mii de muncitori, care pot fi în imposibilitatea de a-și achita salariile în această lună. Au antamat credite, materii prime, materiale pentru a pune în operă lucrările de construcție și este o mare problemă orice întârziere”, a mai spus Popescu.

În replică, liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a transmis că au fost deblocate plăți uriașe pentru ca primarii să-și poată duce la îndeplinire proiectele prin PNDL.  „Este dovedit faptul că avem un președinte de Consiliu Județean visător, naiv, care habar nu are ce se întâmplă în județ și, implicit, la nivel național. Primul lucru pe care l-a făcut Guvernul Orban a fost să deblocheze plăți de miliarde de lei pe PNDL. Erau blocate. Nu mai plătiseră de foarte mult timp facturile. Câtă ipocrizie și lispă de bun simț. Când ai blocat miliarde la nivel național, spui că ești apărătorul firmelor! Nu poți deconta de la bugetul de stat decât când ai toată garanția că lucrările au fost executate și corespund proiectului”, a explicat Vîlceanu, la Radio Infinit.

Vizualizări: 2,367

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: