Prefectul de Gorj nu poate fi schimbat mai devreme de august 2020

Codul Administrativ este interpretat în mod diferit, când vine vorba de schimbarea prefectului de Gorj. Ion Rușeț, de la Partidul Mișcarea Populară, partid care a negociat funcția de prefect de Gorj, susține că mobilitatea poate fi aplicată unui înalt funcționar public o dată într-un an calendaristic. Potrivit textului de lege, mobilitatea poate fi aplicată mai devreme de un an de activitate doar la cererea înaltului funcționar public. Astfel, deși Rușeț vede posibilă schimbarea prefectului la începutul lunii ianuarie, textul de lege l-ar putea menține pe Rujan în funcție până în august 2020.

Prefectul de Gorj, Cristi Rujan, a explicat pentru Pandurul că un înalt funcționar public de carieră poate fi supus mobilității, adică transferului, după un an de activitate într-o funcție. "Mobilitatea unui înalt funcționar public titular al categoriei menționate se poate realiza, potrivit art. 502 alin.(5) și (6) din Codul Administrativ, numai după împlinirea unui an de activitate în funcția respectivă", arată prefectul de Gorj, făcând referire la titulari cu concurs în cadrul categoriei înalților funcționari publici.

Articolul invocat din Codul Administrativ arată că: "5) Mobilitatea nu poate fi realizată: (...) b) decât cel mult o dată pe an, pentru același funcționar public.(6) Prin excepție de la prevederile alin. (5) lit. b), mobilitatea se poate realiza mai mult de o dată într-un an de activitate la cererea înaltului funcționar public".

Potrivit prefectului, se poate constata cu ușurință, printr-o simplă lecturare a textului legal, că nu este vorba de un an calendaristic. "Un calcul aritmetic simplu, pornind de la data numirii în funcția de prefect - 29.08.2019, ne arată că data la care se naște posibilitatea pentru aplicarea mobilității este 30.08.2020. De asemenea, se poate observa în mod facil că sintagma "se poate realiza" nu are un sens imperativ, nu are înțelesul cuvântului "trebuie". Așa că, trebuie subliniat faptul că și după împlinirea unui an de activitate, mobilitatea înaltului funcționar public se poate dispune numai din motive temeinice, cu justificări de oportunitate și de legalitate argumentate comprehensiv, fie în interes public, fie în interesul celui vizat", arată prefectul de Gorj.

Mobilitatea nu reprezintă o sancțiune disciplinară, mai menționează Rujan, și nici o modalitate de reglaj al unor presupuse apartenențe de orice tip, fiind doar o formă de modificare a raporturilor de serviciu.

Reprezentantul PMP Gorj, Ion Rușeț, spunea joi la TV Sud, că prefectul ar putea fi schimbat imediat cum trecem în anul următor: „Actualul prefect de Gorj, în 2019, s-a bucurat de o mobilitate. Conform Codului Administrativ, o singură dată se aplică mobilitatea la o funcție ocupată de un înalt funcționar public. În 2019, nu vom avea o schimbare pe principiul respectării mobilității decât dacă domnia sa dorește. În 2020, la 3 sau 4 ianuarie, este o altă situație”.

O astfel de interpretare ar permite ca un funcționar angajat în ultima zi a unui an să poată fi transferat în prima zi a anului următor, ori principiul legii este acela de a asigura stabilitate în carieră funcționarilor publici.

Vizualizări: 2,773

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: