Primarul din Turcineşti, obligat de Prefectură să anuleze taxa la apă

Instituţia Prefectului Gorj a cerut Consiliului Local Turcineşti să revoce hotărârea prin care se aprobă taxa de branşare la reţeaua de apă a comunei deoarece aplicarea ei este nelegală în condiţiile în care nu s-a definitivat problema recepţiei. Primarul comunei Turcineşti consideră că la baza tuturor dispoziţiilor Prefecturii se află motive politice, în spatele cărora există persoane ce intenţionează să sisteze alimentarea cu apă.

Instituţia Prefectului Gorj consideră nelegală Hotărârea Consiliului Local Turcineşti, emisă la începutul acestei luni, prin care se aprobă taxa de branşare la reţeaua de apă a comunei. Astfel s-a cerut ieri ca actul administrativ să fie revocat în maxim 30 de zile, în caz contrar apelându-se la justiţie. “Am cerut revocarea hotărârii privind taxa de branşare întrucât există o sentinţă judecătorească prin care recepţia lucrărilor de alimentare cu apă a fost anulată. De asemenea, lipseşte avizul prealabil potrivit căruia preţurile şi tarifele unor astfel de taxe trebuie avizate de ANRSPGC Slatina înainte de a fi supuse aprobării Consiliului Local“, a declarat Liviu Diaconescu, şeful Serviciului Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Instituţiei Prefectului. Pe de altă parte, hotărârea nu a fost semnată de către secretarul comunei ce a înaintat un referat motivat cu privire la refuzul de a acorda viza de legalitate, iar consilierul local Ion Şerbu a înaintat o petiţie cu privire la ilegalitatea actului administrativ, mai spune Diaconescu.

Motive politice, invocate de primar 

Vasile Kogălniceanu, primarul comunei Turcineşti, spune că la baza măsurii impuse de Instituţia Prefectului stau motive politice. “Se invocă o hotărâre judecătorească ce nu este definitivă. Oricum voi face recurs în ceea ce priveşte recepţia lucrărilor de alimentare cu apă şi sunt sigur că voi câştiga la Curtea de Apel Craiova. Nu mi se pare normal să nu se încaseze taxă pentru apă. Aşa se procedează în toată România nu doar la Turcineşti. Cert este că toate dispoziţiile pe care le-am dat privind apa au fost contestate. La baza contestaţiilor stau motive politice”, a declarat Vasile Kogălniceanu.

TAXĂ

În şedinţa din data de 4 iulie, Consiliul Local Turcineşti a stabilit taxa de branşare la reţeaua de apă potabilă a comunei în cuantum de 50 lei şi taxa de recuperare pentru cei branşaţi în cuantum de 200 lei. Tot prin acest act administrativ se dădea un termen de 15 zile cetăţenilor comunei pentru depunerea de cereri în vederea branşării la reţeaua de alimentare cu apă a comunei.

ILEGAL

Consilierul local, Ion Şerbu, a declarat imediat după şedinţă că hotărâre este ilegală. “Nu vrem să avem taxă de branşare atâta timp cât pe masa DNA se află un dosar în privinţa alimentării cu apă. Noi ne dorim să avem apă 40-50 de ani de acum încolo ci nu o lună de zile”, a precizat Şerbu.

Există persoane din Prefectură care au interes să nu fie apă în comună. Mi s-ar părea o crimă să întrerup apa potabilă în aceste condiţii de secetă

Vasile Kogălniceanu

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: