Primarul Paicu, obligat să dea înapoi sporul pentru înjurături

Curtea de Conturi a sancționat în urma controalelor efectuate anul trecut mai mulți edili pentru sporurile ilegale pe care și le-au acordat, aceștia fiind obligați să returneze sumele respective. La Bălești, primarul Aristică Paicu are de scos din buzunar o sumă colosală, iar fostul său vice are de returnat și el peste 30.000 de lei. Sporul de dificultate îi creează acum dificultăți edilului, acesta spunând că lua banii respectivi în schimbul înjurăturilor cu care se alege de la cei supărați pe el mai ales în problemele de fond funciar.

Aristică Paicu este primar la Bălești de trei mandate și spune că cel de acum este și ultimul, motiv pentru care a cam și dispărut din peisajul public, edilul devenind mult mai discret. Curtea de Conturi îl scoate însă acum în prim-plan prin imputarea unei sume de 70.000 de lei încasată pentru sporul de dificultate și cel de dispozitiv. Cel din urmă reprezintă un sfert din salariu, iar celălalt o majorare cu 50%, primarul spunând că banii se merită întrucât sunt o compensare pentru înjurăturile primite de la cei nemulțumiți.

„Sporul de dificultate este un spor care se dă datorită tensiunii existente în Comisia Locală, unde toți membrii primesc banii respectivi. Când se împarte pământul sunt întotdeauna nemulțumiți și acolo iei și înjurături, și scuipături. Sunt oameni care nici nu mai dau noroc cu tine sau dacă îți dau mâna o aruncă așa, în scârbă. Lucrăm într-o tensiune enormă și de asta s-a dat acest spor de dificultate”, afirmă edilul.

Cu aprobarea Prefecturii

De regulă, primarii se consultă cu șefii de la Prefectură atunci când au dubii cu privire la legalitatea cheltuirii unor bani, iar Paicu spune că a făcut și el la fel, iar Prefectura Gorj i-a aprobat documentele fără nicio reținere. Chiar și secretarul din Bălești, Gheorghe Ijac, nevoit să îl acționeze în judecată pe edil, spune că Prefectura nu a avut nicio opoziție atunci când a fost consultată pe această temă. „Pentru fiecare dintre drepturile acordate au fost emise dispoziții de acordare, care au fost înaintate Prefecturii pentru verificarea legalității. Nu au fost probleme, nu au fost atacate în instanța de contencios administrativ și, totuși, acum apar aceste probleme”, afirmă Ijac.

Nu-l înjură nimeni

Chiar dacă invocă înjurăturile pe care le primește pentru a încasa sporul de dificultate, primarul este contrazis chiar de cei care l-au votat de trei ori până acum în funcție. Oamenii din Bălești spun că nu au auzit pe nimeni să-l fi înjurat pe edil, primele înjurături fiind rostite acum, după ce localnicii au aflat despre sporul de 70.000 de lei. „Eu unul nu văd ce rost are sporul ăsta. Pe mine dacă mă beștelește vreunul ce, mă duc să-i cer apoi vreun spor? Mai ales că e jumătate de salariu. 700 de milioane de lei vechi sunt bani, nu glumă. M-aș lăsa și eu înjurat pentru așa bani”, spunea un localnic.

Un altul, care dădea zăpada la o parte pe strada din fața porții, ulițele fiind toate acoperite cu zăpadă, spunea că ar întoarce lejer capul la orice înjurătură și s-ar preface că nu aude nimic dacă ar ști că la final primește și el banii pe care primarul îi are de restituit. „Cum să nu mă las înjurat pentru banii ăștia? N-aș mai da pe aici la lopată, mi-aș lua utilaje ca să dau zăpada la o parte pe toată ulița și mi-ar mai și rămâne, dar vă spun că nu am auzit pe nimeni să-l înjure pe domnul primar. El a făcute destule pe aici prin comună, măcar se văd unele realizări față de alții”, a comentat un alt localnic.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: