Primarul Pigui: În Hobiţa a renăscut ia românească

Mii de oameni sunt aşteptaţi în zilele de 23 şi 24 iunie în Poiana Mare, la Hobiţa, pentru a sărbători ia românească. Autorităţile locale din comuna gorjeană Peştişani spun că Festivalul RomânIA Aurentică a fost evenimentul-cheie în ceea ce priveşte renaşterea portului popular românesc.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului RomânIA Autentică se va desfăşura în trei localităţi simultan. Este vorba de Braşov - Piaţa Sfatului, Iaşi - Palatul Culturii şi Hobiţa - Poiana Mare. ,,RomânIA Autentică este sărbătoarea care onorează şi reînvie tradiţiile româneşti. De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin, noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti“, a declarat Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului RomânIA Autentică.

Proiectul RomânIA Autentică a fost demarat la Peştişani, „acolo unde pământul vibrează a energie şi talent, în Hobiţa lui Constantin Brâncuşi”, spun organizatorii. ,,RomânIA Autentică este cel mai înălţător mod de a ne păstra şi proteja identitatea naţională. În Hobiţa – Peştişani - Gorj, odată cu prima ediţie a Festivalului, a renăscut ia românească, portul popular. În an centenar, ca şi pionieri ai Festivalului RomânIA Autentică, suntem bucuroşi că de Sânziene se reunesc cele trei vechi regiuni istorice: Modova, Ardealul şi Ţara Românească“, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

În anul 2017, la acest festival s-a alăturat Moldova, drept urmare RomânIA Autentică a fost sărbătorită în două regiuni importante, Moldova şi Oltenia.

Vizualizări: 580

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: