Artă dacică la Polovragi. Tabără de sculptură în lemn

Cei mai talentaţi sculptori în lemn din ţară îşi vor da întâlnire luna viitoare în comuna gorjeană Polovragi. Unii dintre ei vor „îmblânzi” lemnul folosindu-se de o drujbă, tema acestei prime ediţii a taberei fiind arta dacică. Festivalul are drept scop promovarea localităţii Polovragi şi a ospitalităţii locuitorilor zonei.

Tabăra de sculptură în lemn se va desfăşura, în perioada 10-19 iulie, în zona poienii Mănăstirii Polovragi, pe un teren al primăriei. Artişti din toată ţara vor participa la această primă ediţie a festivalului de sculptură. Organizatorii vor pune la dispoziţie lemn de esenţă fag, pentru a fi transformat în opere de artă.

Evenimentul este organizat de Primăria Polovragi şi Consiliul Judeţean Gorj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Autorităţile locale din Polovragi ştiu deja ce lucrări vor fi realizate la această primă ediţie a festivalului. „A fost aleasă comuna Polovragi pentru desfăşurarea festivalului de sculptură în lemn deoarece aici a funcţionat în secolele II şi I înainte de Hristos - avem atestare documentară - o aşezare dacică fortificată, o aşezare de refugiu şi de locuire civilă. Participanţii vor fi sculptori în lemn. Toate piesele ce vor fi realizate vor rămâne pe teren, vor fi ale noastre. Se urmăreşte realizarea unei porţi cu însemne dacice, realizarea în mărime naturală a unui dac, care să reprezinte pe Burebista sau pe Decebal. Realizarea unui vortex şi a steagului dacic, precum şi a altor simboluri dacice. Vor fi participanţi din toată ţara. Vom avea din Bihor, Maramureş, din Dolj. Vreau să vă spun că este pentru prima dată când vom aduce şi trei sculptori în lemn cu drujba, care m-au fascinat şi i-am cunoscut în localitatea vecină, la Cerna, la un prieten din comuna Vaideeni. Sunt oameni deosebiţi şi mi s-a părut fantastic acel simţ al proporţiilor, dintr-un lemn, dintr-o răgălie, să scoţi ceva atât de bine definit. Este har”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.    

Organizatorii taberei vor asigura cazarea şi masa pentru participanţi şi un fond de premiere de maximum 2.500 lei de fiecare artist pentru cele zece zile de muncă intensă.  

Consiliul Judeţean participă la organizarea acestei tabere cu 15.000 lei, iar autorităţile locale şi-au luat angajamentul că vor participa cu încă pe atât. Nu va mai fi cazul ca această sumă să fie suportată din bugetul local, spune primarul Gheorghe Epure. „Am luat decizia să nu solicit bani de la buget. Am îndrăznit şi am bătut la uşa domnului David de la Artego SA, care a fost foarte deschis şi ne-a şi sponsorizat cu 10.000 lei. Și am mai bătut pe la uşa unor prieteni pe la Bucureşti, care ne-au mai adus încă 5.000 de lei. Deci partea noastră de cofinanţare este asigurată din sponsorizări”, a explicat primarul comunei Polovragi.

Vizualizări: 741

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: