Primele concedieri în „Mafia pădurilor”

Pădurarii implicați în tăierile și furturile de arbori din zona Peștișani-Tismana au fost concediați. Aceștia s-au adresat instanței, solicitând reangajarea și acordarea de despăgubiri bănești. Cei doi se află în prezent sunt control judiciar.

La începutul lunii octombrie, șapte persoane au fost săltate în dosarul denumit de presă „Mafia pădurilor”. Pe lista reținerilor figurau și doi pădurari: Daniel Vasile Văcaru și Daniel Tănasie.

La scurt timp după ce au fost reținuți, cei doi și-au pierdut locurile de muncă. Văcaru lucra la Ocolul Silvic Tismana din anul 1991. Pădurarul susține că măsura concedierii este una abuzivă, contractul de muncă putând fi, cel mult, suspendat, până la luarea unei decizii definitive în dosarul penal în care este implicat.

În schimb, Direcția Silvică Gorj susține că pădurarul și-a pierdut serviciul abia după ce poliția i-a retras avizul privind dotarea cu armament de serviciu.

„Conform art.56, al.l, lit. g din Codul muncii, contractul individual de muncă încetează de drept de la data retragerii de către autoritățile sau organismele competente a avizelor, autorizațiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei, iar conform art.3 din Hotărârea nr. 1076/2009 pentru aprobarea Regulamentului de pază a fondului forestier «Paza împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor, a degradărilor, a pășunatului a altor fapte păgubitoare pentru fondul forestier național se face numai de către personalul silvic autorizat pentru portul armamentului de serviciu, potrivit prevederilor legale»”, a arătat Direcția Silvică.

Cei doi pădurari au rămas fără acest aviz la scurt timp după reținerea lor. Tribunalul Gorj a respins acțiunea promovată de pădurarul Văcaru, dar sentința poate fi atacată cu apel.

În schimb, procesul lui Tănasie a fost suspendat, acesta judecându-se separat și cu IPJ Gorj – Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, pentru retragerea avizului privind dotarea cu armament de serviciu.

Văcaru este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori și complicitate la furt de arbori. Pe numele lui Tănasie a fost deschis un dosar penal ce vizează infracțiunile de tăiere nelegală de arbori, furt de arbori, folosirea unor dispozitive false de marcare şi folosirea funcţiei în scopul favorizării unor persoane. 

Vizualizări: 4,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: