Primele procese câștigate pe Legea 197/2021

Un salariat al termocentralei Mintia din județul Hunedoara a reușit să câștige procesul prin care a cerut reducerea vârstei de pensionare în baza legii 197/2021 încă de la primul termen de judecată.

Decizia Tribunalului Hunedoara nu este definitivă. “Admite în parte acţiunea de asigurări sociale formulată de către reclamantul Iftimiciuc Alexandru, împotriva pârâtei Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara, şi în consecinţă: Anulează decizia nr.11358/11.10.2021 emisă de pârâtă. Obligă pe pârâtă să-i emită reclamantului o nouă decizie prin care să soluţioneze cererea de acordare a pensiei pentru limită de vârstă cu aplicarea dispoziţiilor art.30 alin.1 lit. i, art.56 alin.1 lit.d, art.56 alin.3 lit.d, art.562 din Legea nr.263/2010 astfel cum a fost modificată prin Legea nr.197/2021, respectiv cu valorificarea perioadei 01.07.1987-27.07.2021 ca stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale, prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani şi determinarea punctajului mediu anual cu utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani. Respinge în rest acţiunea. Fără cheltuieli de judecată. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Hunedoara. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 19 ianuarie 2022”, se arată pe portarul instanțelor de judecată.

Decizia este importantă și pentru cei peste o mie de salariați ai Complexului Energetic Oltenia, care au primit decizii de respingere de la Casa de Pensii Gorj. Reamintim că Legea 197/2021 reduce vârsta de pensionare la 52 de ani pentru minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune, care au 30 de ani vechime, dintre care 25 lucrați în producție. Doar că interpretarea Casei de Pensii este că vorbim de 25 de ani care urmează intrării în vigoare a Legii 197, nu de anii de dinainte.

Președintele Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, a spus că toți cei peste 80 de salariați din sindicatul lui, care au primit decizii de respingere, au mers la instanță. Procesele au început în ianuarie, dar Tribunalul Gorj a dat termen părților pentru administrarea de probe.

“Sunt singurul sindicat care am dat în judecată pentru toți membrii mei de sindicat. Păcat de ceilalți că pierd pensia din urmă. Cred că în februarie o să avem și noi soluția în prima instanță, iar prin aprilie - mai am putea să vorbim de primele sentințe definitive”, a spus Mitrescu.

Acesta spune că salariații care nu au mers în instanță nu o mai pot face acum, pentru că au ieșit din termenul legal în care puteau contesta deciziile. “Este păcat, că au pierdut o grămadă de bani, puteau avea în aceste câteva luni și salariu, și pensie, dacă vom avea câștig de cauză și eu zic că vom avea”, mai spune Mitrescu.

Dacă instanțele vor merge pe pensionarea salariaților, fie casele de pensii își vor schimba deciziile, fie salariații redepun cererile și merg în instanță dacă primesc iar respingere.

Liderul sindical Constantin Mitrescu susține că sunt deja trei complete de judecată de la Deva care au dat câștig de cauză salariaților în șase dosare.

Galerie foto


Vizualizări: 11,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: