Târgujian păcălit de angajatorul la care lucra la negru

A lucrat timp de o lună la o firmă de construcții, fără forme legale și fără să primească niciun ban. A suferit și un accident, iar angajatorul l-a rugat să nu-l raporteze, lucru pe care l-a și făcut, însă patronul i-a întors acum spatele și refuză să-i dea banii pentru care a muncit. Târgujianul a cerut sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar a depus și la parchet o plângere împotriva angajatorului.

Daniel Bogdan are 37 de ani și are de întreținut doi copii minori, dintre care unul suferă de autism. Din cauza nevoii de bani, acesta a acceptat să lucreze la o firmă de construcții din Târgu-Jiu pentru a avea cu ce să-și susțină familia. Din păcate, angajatorul nu i-a făcut bărbatului carte de muncă, iar la sfârșitul săptămânii trecute a suferit un accident în timp ce era la serviciu, însă la rugămințile angajatorului nu l-a raportat ca fiind accident de muncă. Acum bărbatul a rămas și fără loc de muncă, iar administratorul refuză să-i mai dea salariul. „Am lucrat aproximativ o lună la un patron din cartierul Vărsături, în construcții, fără forme legale. Vineri m-am tăiat la picior în timpul serviciului și am ajuns la spital. Patronul m-a rugat să spun că m-am tăiat acasă și are el grijă de mine. Am fost de bună credință și am făcut acest lucru, iar el mi-a întors spatele. Nu mi-a dat nici banii pentru care am muncit și nici nu m-a ajutat cu medicamente sau cu ce am avut nevoie, așa cum mi-a promis. Acum la serviciu nu mă mai primește, iar eu nu pot lucra nicăieri o perioadă din cauza piciorului. O să scot certificat medico-legal și o să-l dau în judecată. Avea să-mi dea 400 de lei”, a povestit Daniel Bogdan.

ITM nu poate face nimic

În baston, târgujianul a luat la rând instituțiile statului pentru a-și face dreptate. Prima instituție la care a apelat a fost Inspectoratul Teritorial de Muncă, însă inspectorii de aici spun că nu pot face nimic. L-au orientat pe bărbat spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, unde a și depus o plângere penală împotriva angajatorului. „Noi nu putem face nimic pentru acest cetățean, asta pentru că nu a venit la noi cu o sesizare în timp ce lucra acolo. Poate demonstra că a lucrat la negru numai în instanță, cu martori, și de aceea l-am trimis să facă o plângere la parchet. Am vrut să mergem la acest angajator în control cu poliția, pentru că domnul a spus că mai lucrează acolo două persoane, însă am verificat în baza de date și au forme legale. Asta e greșeala care o fac foarte mulți gorjeni, că ajung la noi cu sesizări după ce nu mai lucrează la o anumită societate”, a declarat George Romanescu, inspector ITM Gorj.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: