Primul pas spre privatizare - CEO îşi majorează capitalul social în 2013

Complexul Energetic Oltenia a obţinut în primele 4 luni de la înfiinţare un profit de 30 de milioane de euro, ceea ce ar putea determina Guvernul să renunţe la ideea de asigura aici un management privat.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat în timpul vizitei pe care a făcut-o la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Jiu, alături de premierului Victor Ponta, că profitul CEO, ca şi în cazul altor unităţi energetice, a fost posibil odată cu liberalizarea pieţei de energie. Ministrul a precizat că liberalizarea a dus la scăderea preţului energiei electrice în lunile septembrie şi octombrie cu circa 4% lunar, dar şi la anularea contractelor cu „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica.

Victor Ponta a precizat, cu această ocazie, că Guvernul va majora anul viitor capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, dar statul va rămâne în continuare acţionar majoritar. „Avem în acordul cu Fondul Monetar Internaţional o creştere a capitalului social la CEO, listare prin majorare de capital social cu 15%, astfel încât toţi banii care vin din zona privată rămân în companie pentru modernizare, iar statul îşi păstrează pachetul de control de două treimi”,  spus Ponta.

Daniel Chiţoiu a explicat că investitorul care va contribui la majorarea capitalului social al CEO va deveni „acţionar minoritar semnificativ”, dând exemplul Fondului Proprietatea, premierul Ponta comentând ironic situaţia FP. „Fondul Proprietatea e foarte semnificativ, cu ghilimele de rigoare, e foarte semnificativ”, a spus Ponta.

Ciurel – managerul „privat”?

Premierul a menţionat, în contextul declaraţiei despre profitul CEO, că Guvernul ar putea renunţa la ideea de a introduce management privat la această companie. „Avem o conducere de o lună. Vreau să vedem dacă este eficientă, dacă produce profit. Vreau să vedem dacă e o conducere bună. Ideea de management privat a fost aceea că nu reuşim noi să punem manageri care să obţină profit.  Dacă sunt manageri care obţin profit şi dezvoltă compania, facem o evaluare. Evaluarea o face viitorul Guvern, adică noi”, a declarat Ponta.

Complexul Energetic Oltenia este condus în prezent de Laurenţiu Ciurel, fost consilier judeţean şi vicepreşedinte al PSD Gorj. Acesta a demisionat din partid la începutul toamnei pentru a deveni independent politic şi a putea ocupa funcţia respectivă.     Complexul Energetic Oltenia este compus din termocentralele şi minele de cărbune din Oltenia şi are peste 18.000 de angajaţi.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: