Principele Duda, asigurat că palatele din Meteor sunt inspirate de castelul Peleş

Vizită inedită ieri pentru principele Radu Duda în cel mai bogat cartier de rromi din Târgu Jiu. Printre palate şi turnuleţe, candidatul la preşedinţie a aflat că pe cei mai mulţi locuitori îi cheamă Mihai, ca pe fostul suveran al României. Mai mult, rromii l-au asigurat pe Duda că turnuleţele de la palatele lor sunt inspirate de castelul Peleş, ceea ce, evident, principele nu avea de unde să ştie...
 
 Radu Duda este al doilea candidat la prezidenţialele din toamnă care vine la Târgu Jiu, oraş în care înaintea Excelenţei Sale a mai călcat Mircea Geoană, care, ştiţi bine, a mers în Parcul Central pentru a se juca prin nisip cu lopăţica şi grebla copiilor întâlniţi acolo. Principele dornic de preşedinţie nu a ajuns la faza "lopăţică", dar a avut parte de o experienţă inedită şi pe care, cu siguranţă, nu ar fi trăit-o dacă nu se hotăra în primăvară să intre în cursa pentru Palatul Cotroceni. Aşa a ajuns Duda să vină ieri în Meteor, argumentul său forte fiind acela că la nivel naţional ar exista circa 2 milioane de rromi pe care nu vrea să îi ignore în calitate de votanţi. Asta în ciuda faptului că, de regulă, la urne, rromii caută "tufa" atunci când trebuie să pună ştampila "votat" pe buletin.

 Aşteptat cu pâine şi sare

 Principele Radu Duda a fost primit ieri în Meteor ca un adevărat şef de stat, mai ales că avea invitaţie de la Ninel Potârcă, şeful Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România, Patronat care avea şedinţă importantă la Sala Sporturilor din Târgu Jiu. Potârcă, omul de afaceri acuzat de cele mai mari evaziuni fiscale în ultimul deceniu şi de care a scăpat de fiecare dată aşa cum numai adevăraţii afacerişti reuşesc, a vrut să fie la înălţimea musafirului său şi a pregătit pentru Duda o ditamai roata de pâine, fiicele sale aducând pâinea şi sarea pentru importantul oaspete. 
 Principele s-a lăsat un pic aşteptat, întârziind pe drum, dar reuşind să ajungă în cele din urmă la Potârcă în Meteor, acolo unde a avut ocazia să rupă o bucăţică micuţă din pâinea de câteva kilograme coaptă special pentru el. Duda a fost primit cu aplauze de rromii bucuroşi să îl aibă în mijlocul lor, Potârcă dând asigurări că la Sala Sporturilor mulţimea nerăbdătoare aşteaptă în număr şi mai mare. Afaceristul rrom i-a făcut cunoştinţă principelui cu "oamenii casei", respectiv, bulibaşa din cartier şi un judecător care a participat şi la "judecăţi din astea europene, prin Europa, prin străinătate, dar şi prin judeţe prin România ca adică rromii să nu ajungă la judecată prin tribunalele românilor", după cum i s-a explicat oaspetelui.
 
 Plimbarea printre palate şi turnuleţe

 Punctul cel mai important al vizitei în Meteor a lui Radu Duda l-a reprezentat însă plimbarea prin cartier, printre turnuleţe, palate, cocioabe şi rromi dornici să acceseze fonduri europene. De fapt, cam tot drumul, Potârcă a bătut şaua ca să priceapă principele că rromii vor o structură independentă de Guvern care să le asigure accesul la fondurile europene ce pot fi accesate de la Uniune până în 2013. Candidatul la preşedinţie le-a făcut pe plac oaspeţilor săi şi le-a dat de înţeles că pot să apeleze la studenţi care să facă muncă voluntară în realizarea proiectelor de finanţare, mai ales că în România a cam dispărut spiritul voluntariatului, după cum constata Duda.
 Principele avea însă în doar câteva clipe să constate câte îl leagă de palatele şi rromii din Meteor şi el nici nu ştia aşa ceva până acum. Duda a vrut să viziteze palatul din imediata vecinătate a palatului lui Potârcă, însă cum afaceristul nu se are pe bune cu vecinul, vizita a picat pe loc, principele pricepând că trebuie să îşi continue traseul pe străduţele din zonă. Şi, astfel, timp de câteva minute, acesta a ascultat istoria cartierului, rromii povestindu-i cum au început să îşi ridice primele căsuţe în 1950, când zona era plină de căruţe şi corturi, nu de palate ca în prezent.
 
 Rude, rude, dar să ştim şi noi

 La o astfel de căsuţă s-a oprit principele în periplul său prin Meteor, cea din vecinătatea palatului Bulibaşei Chianghiri Stănescu, Duda având să facă aici o serie de descoperiri. Un rrom în vârstă a venit şi i-a spus un lucru inedit pentru principe şi arhicunoscut pentru gorjeni. "Pe noi ne cheamă Mihai. Pe mine mă cheamă Mihai, pe el îl cheamă Mihai, pe vreo 500 de familii de aici ne cheamă Mihai şi asta de când cu regele Mihai în 1940, în semn de respect aşa şi-au luat părinţii noştri numele", a spus bătrânul, în timp ce restul rromilor au început să îşi scoată de prin buzunare cărţile de identitate pentru a-i arăta lui Duda că pe toate scrie Mihai. Principele a început să râdă pentru prima dată cu poftă şi asta nu a fost tot pentru că, imediat, un alt rrom i-a explicat şi cum vine treaba cu turnuleţele de la castelele din Meteor. "Am fost la Peleş şi am luat model de acolo de la castelul regal ca să fim şi noi în rând cu casa regală", a fost explicaţia pe care era evident că Duda nu o putea anticipa şi la care a reacţionat tot cu zâmbetul pe buze.

 Cu gândul la voturi

 După scurta plimbare prin cartier, principele a menţionat jurnaliştilor că niciun candidat la prezidenţiale nu poate să ignore o masă aşa de mare de votanţi, precum şi problemele pe care le are această etnie. "Eu mă număr printre cei care consideră că minoritatea rromă reprezintă o problemă pentru întreaga societatea românească", a menţionat Duda, care a mai precizat că toată societatea trebuie să se implice în rezolvarea problemelor etniei respective, declaraţia fiind menită să adune voturi în contul principelui.
 Duda a plecat apoi spre Sala Sporturilor, unde peste 1000 de rromi participau la întâlnirea oamenilor de afaceri ai etniei, dar asta nu pentru că toţi ar fi oameni de afaceri, ci pentru că unora li se promisese decontarea benzinei de drum şi posibila acordare a sumei de 2500 de euro de la UE pentru cine vine la Târgu Jiu şi e prezent la şedinţă. Prin Meteor ţigăncile care ştiau ce alteţă regală păşise pe acolo puteau fi numărate pe degetele de la o mână. "E prinţul rromilor, nu-i aşa, e copil de baştan mare, că de aia se ţin atâţia după el, nu?" întreba o ţigancă mai trecută de 50 de ani şi pentru care Duda încă nu este un candidat la preşedinţie dornic să fie votat şi de minoritatea pe care a vizitat-o ieri cu atâta plăcere şi interes.


Vizualizări: 274

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: