Prisacă şi Alioani vor fi anchetate în libertate

Procurorul Emil Moţa nu a reuşit să obţină ieri mandat de arestare preventivă pentru cele două femei de afaceri reţinute pentru 24 de ore în cursul zilei de 1 aprilie. Deşi cătuşele purtate de acestea la mâini ar fi putut să pară o păcăleală, şi Aida Elena Prisacă şi Carmen Alioani au dormit noaptea de luni spre marţi în arestul IPJ Gorj, amândouă având convingerea că sunt nevinovate şi că la instanţă vor obţine liberarea, lucru care s-a şi întâmplat.

Ambele femei au fost mai întâi audiate la Parchet după noaptea dormită în celula Poliţiei, în drumul spre dubă amândouă declarându-le jurnaliştilor că sunt nevinovate şi că totul este o înscenare. Declaraţii de acest gen fac de regulă cam toate persoanele arestate preventiv, însă Aida Elena Prisacă are un motiv în plus să se declare nevinovată. Ea a mai fost arestată preventiv de către Emil Moţa în urmă cu exact doi ani, tot pe 1 Aprilie, în dosarul „Motorina”, un dosar care l-a băgat la beci pentru câteva zile pe fostul consilier judeţean PDL Iustin Moţa, dar şi pe fiul unui consilier judeţean din Caraş Severin.  Dosarul viza tranzacţionarea presupus ilegală a 200 de tone de motorină procurate de la firma lui Prisacă, la finalul procesului femeia de afaceri fiind găsită nevinovată. Ulterior ea a dat statul în judecată, iar luna trecută a obţinut la Tribunalul Gorj despăgubiri de 9000 de lei pentru săptămâna pe care şi-a petrecut-o în arestul preventiv decis de magistraţi la solicitarea procurorului Moţa.

Victime ale unei înscenări…

Ieri Prisacă era convinsă că nu există temei pentru o nouă arestare preventivă a sa, acelaşi lucru crezându-l şi partenera sa de cătuşe, Carmen Alioani declarând deschis că totul ar fi o înscenare la adresa sa întrucât ar fi în conflict cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj. Ea a menţionat că l-a reclamat, în trecut, pe comisarul şef Viorel Caragea la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia Generală Anticorupţie, Alioani recunoscând însă că în urma plângerilor nu s-a întâmplat nimic în privinţa celui pe care l-a reclamat, ea alegându-se doar cu mai multe controale pe cap. La ora 11.30 a fost însă pusă în libertate şi a putut să iese din sala de judecată a Tribunalului întrucât îi expirase ordonanţa de reţinere pe 24 de ore. A putut astfel să-şi sune copiii pentru a-i linişti în privinţa stării sale şi, de asemenea, le-a spus angajaţilor de la firmele sale ce să facă pentru a evita probleme suplimentare. Aceasta este administrator la Sintalex Impex SRL, o firmă care, în ciuda acuzaţiilor de evaziune aduse patroanei, a primit de la instanţe somaţii de plată pentru a-şi achita facturile către parteneri.

În cele din urmă magistraţii au dispus cercetarea în stare de libertate a celor două femei, dar niciuna dintre ele nu a scăpat de zornăitul cătuşelor întrucât sentinţa de ieri nu este definitivă. Procurorul de caz va face recurs cu siguranţă şi va încerca la Curtea de Apel să obţină mandat, judecătorii din Bănie fiind cei care, în trecut au întors o serie de sentinţe de acest gen de la Târgu Jiu şi persoane care s-au considerat libere pe moment au ajuns a doua zi în arestul IPJ Gorj, de unde au mai scăpat doar după luni de zile, în cel mai fericit caz.

…sau ale unor convorbiri interceptate

Reamintim că cele două femei de afaceri sunt acuzate că au introdus în contabilitatea firmelor lor facturi fictive în valoare de vreo 3 milioane de lei, creând un prejudiciu la bugetul de stat de peste 800.000 de lei, după cum apreciază anchetatorii. În acest dosar Alioani este anchetată şi de spălare de bani, după ce anchetatorii au descoperit că în perioada 2010 – 2012, au fost înregistrate mai multe sume de bani încasate de la o altă societate comercială din Târgu-Jiu, precum şi plătite către această societate, sume pentru care nu au putut fi prezentate documente fiscale (facturi) sau contracte, deşi justificările menţionate pe ordinele de plată întocmite fac referire la diferite numere de facturi. Banii ar proveni din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sau alte fapte de natură penală, dacă îi credem pe anchetatori, firma cu care Alioani a „spălat” banii fiind cea administrată de Lucreţia Pârvulescu, soţia lui Dumitru Pârvulescu, secretar general adjunct în Ministerul Economiei, implicat şi el într-un dosar penal cu primarul de la Peştişani Florin Pavel şi cu senatorul Dian Popescu. 

Calitatea Lucreţiei Pârvulescu în acest dosar nu a fost făcută publică de către anchetatori, dar implicarea sa în această poveste nu poate fi una de bun augur, mai ales că procurorul de caz, Emil Moţa, a avut de-a lungul vremii acces la interceptări telefonice prin care soţul său ar fi făcut demersuri la Bucureşti pentru schimbarea acestuia din funcţie, ulterior Moţa candidând pentru şefia Parchetului General, post care încă este vacant şi la ora actuală.

Vizualizări: 353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: