Privaţii vor să extragă cărbune de la Seciuri. Răspunsul CE Oltenia!

Cariera Seciuri ar putea fi „resuscitată” de câţiva investitori care au în plan să continue activitatea minieră la Roşia de Amaradia. Deja mai mulţi oameni de afaceri s-au interesat să obţină licenţă astfel încât să extragă cărbune din zonă. Aprobarea îi aparţine însă Complexului Energetic Oltenia, care nu mai este dispus să continue activitatea, iar cariera de acolo nu se regăseşte în strategia companiei.

Primarul localităţii Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a explicat că au fost investitori care s-au interesat să redeschidă Cariera Seciuri. Oamenii ar vrea să exploateze lignitul din zonă pentru că sunt resurse importante. „E licenţă de exploatare pentru încă 30 de ani pentru 30 de milioane de metri cubi de cărbune. Nimeni nu e interesat. Mă refer la cei din Complexul Energetic Oltenia. Am avut diverse discuţii cu investitori interesaţi de cărbunele de la Roşia de Amaradia. Vor să facă nişte cariere private”, a spus primarul Cotojman.

De altfel, edilul a fost la discuţii cu managerul CEO, Sorin Boza, care i-a transmis să direcţioneze investitorii spre companie. „Apreciez sinceritatea domnului Boza, dar mă supără modul în care vede continuarea activităţii miniere. Mi-a spus că nu e în planul lor de a deschide această carieră. Dacă sunt investitori să meargă la CEO, să solicite această activitate şi cei de acolo sunt dispuşi să facă concesiuni de licenţă ca anumiţi investitori să dea viaţă acestei activităţi la Roşia de Amaradia”, a mai explicat Liviu Cotojman.

Pază privată la carieră

Cariera de la Seciuri a fost închisă în urmă cu şapte ani. Activele erau păzite de 57 de mineri, însă acum paza este asigurată de o grupare mobilă din cauza furturilor care s-au înmulţit. „Actuala conducere a punctului de lucru a făcut demersuri în ideea de a suplimenta cu firma de pază. În această perioadă, paza obiectivelor era asigurată de cei 57 de mineri care au devenit agenţi de pază, numai că perimetrul este foarte mare. Au fost controale ale Poliţiei, au fost şi sancţiuni şi au fost nevoiţi să obţină o patrulă mobilă astfel încât activitatea să fie făcută în condiţii normale. Brigada mobilă lucrează nonstop folosind cei şase angajaţi din localitate. Sunt în condiţii legale în asigurarea pazei pentru întregul perimetru rămas în urma închiderii acestei activităţi miniere”, a mai declarat edilul din Roşia.

Vizualizări: 3,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: