Problemă vitală pentru CE Oltenia, discutată la Bruxelles

Noile standarde stabilite la nivelul Uniunii Europene cu privire la emisiile poluante ale termocentralelor pe cărbune vor intra în vigoare în vara anului 2021. Complexul Energetic Oltenia ar trebui să facă investiţii uriaşe în mai puţin de patru ani, pentru a evita oprirea grupurilor energetice. Managerul Sorin Boza va merge pe 27 februarie la Bruxelles pentru găsirea unor soluţii de prelungire a termenului.

Sorin Boza apreciază că timpul de implementare a noilor măsuri este extrem de scurt. „Comisia Europeană a venit la mijlocul lui 2017 cu alte reguli de emisii, cu implementare până în iulie 2021. Sunt trei ani până trebuie să ne aliniem la alte target-uri pe partea de emisii. Suntem în evaluare cu Ministerul Energiei să vedem ce putem să facem pentru că timpul este extrem de scurt”, a spus Boza într-o intervenţie la Acces TV.

Acesta va merge la finalul lunii la Bruxelles, pentru discuţii cu comisarul european pe domeniu. „Pe 27 februarie voi fi la o întâlnire la Bruxelles cu comisarul european, pentru a face un plan de tranziţie de doi-trei ani, să avem timp fizic să realizăm ce trebuie să realizăm”, a spus Boza.

Riscul este de oprire a grupurilor

Toţi operatorii termocentralelor din România vor trebui să realizeze modificări ale instalaţiilor pentru a putea funcţiona legal sau să îşi înceteze activitatea în 2021, ca urmare a noilor norme UE. Standardele revizuite impun reduceri ale emisiilor poluante.

Noile limite devin mai stricte pentru emisiile de oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2) şi particule în suspensie (PM 10), cărora li se adaugă limite pentru substanţe poluante care nu au fost monitorizate până în prezent, precum mercur, acid fluorhidric (HF) sau acid clorhidric (HCL). Aceste substanţe toxice sunt asociate cu o serie de probleme de mediu şi de sănătate, inclusiv creşterea incidenţei cazurilor de astm şi bronşită sau apariţia ploilor acide, susţin organizaţiile de mediu.

Complexul Energetic Oltenia a investit sute de milioane de euro în fiecare termocentrală pentru a respecta standardele de mediu, urmând a se estima cât vor costa investiţiile pentru încadrarea în noile standarde.

Vizualizări: 2,733

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: