Comisarii de mediu, control la termocentrale

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj vor face în această săptămână controale la termocentralele CE Oltenia, de la Rovinari şi Turceni. Aceştia vor verifica dacă ambele centrale electrice respectă condiţiile impuse prin autorizaţia de mediu.

Controalele la termocentralele din judeţul Gorj vor începe de luni, 5 februarie. Comisarii de mediu spun că aceste verificări s-ar putea lăsa şi cu sancţiuni în cazul în care vor fi găsite neconformităţi. „Vom verifica autorizaţia, condiţiile din autorizaţie, nivelul de monitorizare al emisiilor, dacă s-au depăşit emisiile pe anul în curs. În cursul săptămânii se vor desfăşura controalele la ambele termocentrale ale Complexului Energetic Oltenia”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Controlul comisarilor de mediu nu vine într-o perioadă tocmai bună pentru centralele electrice din Gorj ale CE Oltenia. Termocentrala Rovinari funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu dat fiind faptul că cea obţinută acum zece ani a expirat la finele lui 2017. Compania a solicitat emiterea unei noi autorizaţii, iar în acest sens a avut loc şi o dezbatere publică, la liceul Roşia Jiu, la mijlocul lunii decembrie. Dezbaterea a fost contestată de autorităţile locale din Fărcăşeşti şi de către ecologiştii de la Bankwatch România, care au spus că nu au fost lăsaţi să-şi spună doleanţele, părăsind sala. Aceştia au cerut organizarea unei noi dezbateri.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi celelalte instituţii care fac parte din comisia de analiză tehnică nu s-au pronunţat până acum în ceea ce priveşte emiterea unei decizii privind reautorizarea centralei. Cei de la APM Gorj spuneau acum o săptămână că aşteaptă nişte clarificări de la CE Oltenia la problemele care au fost ridicate în cadrul dezbaterii.  

Şi la Termocentrala Turceni este o problemă. Blocul energetic nr.7 a fost pus în funcţiune iarna aceasta, chiar dacă nu a fost prins pe autorizaţia integrată de mediu obţinută de CE Oltenia în anul 2014. Compania a solicitat revizuirea autorizaţiei prin includerea acestui grup energetic, însă trebuie mai întâi să prezinte nişte analize ale emisiilor de oxizi de azot (NOx). Ar mai fi o problemă. Conform unor surse din companie, instalaţiile de reducere a emisiilor ar fi ale blocului nr.6 şi nu pot fi avizate pentru grupul nr.7.       

Vizualizări: 1,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: