Probleme financiare la UCB. Salarii acordate parțial și restanțe către Finanțe

Situație delicată la Universitatea ”Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu Jiu. Instituția de învățământ superior are probleme financiare, drept pentru care înregistrează debite către bugetul de stat. Mai mult decât atât, pe aceleași considerente, angajații UCB nu și-au luat salariile integral luna aceasta, iar conducerea universității estimează că astfel de probleme vor exista și în următoarele luni.

Din cauza problemelor financiare, Consiliul de Administrație al UCB a aprobat luna aceasta câteva măsuri de diminuare a sumelor nete de plată pentru salariile aferente lunii aprilie, dar și amânarea la plată pentru sumele cu care sunt diminuate salariile nete, respectiv amânarea la plată a gradațiilor de merit, a creșterilor salariale din venituri proprii, precum și plata funcțiilor de conducere la nivelul funcților de bază deținute pentru Rectorat, Direcția Generală Administativă, Facultatea de Ștințe Econimice, de Inginerie, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Departamente didactice.

De asemenea, administratorii au aprobat plata parțială a salariilor nete pentru Rectorat (85%), rector (83%), Direcția Generală Administrativă (85%), Compartiment Social, Cămine-Cantine (90%), Facultatea de Inginerie (90%), Facultatea de Științe Econimice (80%), Facultatea de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică (98%), Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (90%), Institutul de Politici Publice (25%).

Totodată, într-o altă ședință, tot din luna mai, Consiliul de Administrație a aprobat întocmirea și depunerea unui dosar la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj în vederea eșalonării obligațiilor fiscale restante ale universității.

Conducerea UCB spune că instituția se confruntă cu astfel de probleme în special pentru că studenții nu-și plătesc taxele la timp. ”Sumele alocate de Minister sunt insuficiente și sunt și întârzieri în privința colectării taxelor de studii. Copiii nu au bani, vin și ei în anumite momente și noi îi așteptăm. E o întârziere la plată, practic. Și noi avem întârziere la salarii, nu e vorba de diminuare. Suma alocată de minister este insuficientă pentru a putea să rezolvăm toate problemele. Aici intră și salarii, și reparațiile capitale, cheltuielile materiale, fără investiții”, a declarat Adrian Gorun, președintele Senatului UCB.

Conducerea UCB crede că perioada grea abia acum a început. ”Față de Finanțe, sunt datoriile la contribuții. Tot din cauza aceasta, dar aici facem o reeșalonare să ne achităm datoriile. Eu sper ca la 1 octombrie să fie rezolvate problemele. Mai puțin cea pe eșalonare, care va fi o sumă mai mică pe fiecare lună”, a mai spus președintele Senatului UCB. În cadrul universității își desfășoară activitatea 123 de cadre didactice și 90 de salariați din rândul persoanalului nedidactic și auxiliar.

Conform lui Adrian Gorun, personalul ar putea primi doar un anumit procent din salariu și în următoarele 2 luni.

Vizualizări: 1,677

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: