Problemele comunei, dezbătute în curtea bisericii. „Canalizare nu avem, asfalt nu, apă nu!”

Au fost momente pline de tensiune între zeci de localnici din comuna gorjeană Baia de Fier și edilul Dumitru Turbăceanu. Primarul a decis să dezbată problemele cu care se confruntă comunitatea la câteva biserici. La întâlnirea de vineri, oamenii s-au plâns de aceleași probleme și lipsuri. Nu au apă, canalizare sau asfalt.

„Avem apă proastă și din când în când. Canalizare nu, asfalt nu, apă nu. Pe ulița noastră, nu e nimic”, a fost mesajul unei femei din comună la scurt timp după ce au fost deschise discuțiile.

Zeci de localnici au participat la întâlnirea cu primarul, dornici să afle ce soluții sunt ca să aibă apă potabilă la robinete și asfalt la poartă. N-au plecat prea dumiriți de la aceste dezbateri care au avut loc în curtea unei biserici din comună.

După aproape două ore de discuții, n-au aflat exact nici când vor putea bea apă de la robinet, nici când va curge fără întreruperi.

„S-au pompat banii noștri, dar noi tot nu avem nimic. De ce este apă doar când plouă? Rezolvați problema”, a fost mesajul ferm al unui bărbat prezent la întrunire. „Unii deschid robinetele și uită să le închidă. Dacă nu ar fi așa, nu ar fi această problemă. Unii nu au respect față de ceilalți localnici”, s-a plâns altă localnică.

Problema apei nu este nouă. Niciodată n-a fost apa bună de băut în comuna Baia de Fier. Acum, rețeaua de apă a fost preluată de Aparegio, tarifele se vor mări, dar apa nu are o calitate mai bună. Se fac analize, se prelevă probe și se lucrează pentru potabilizarea apei, dar procesul este de durată. Localnicii sunt revoltați pentru că nu văd nici ei luminița de la capătul tunelului. „Ultimul buletin de analiză pe care ni l-au dat, apa a fost prelevată acum trei săptămâni. Ei iau apă din mai multe puncte și fac analize”, a transmis primarul Dumitru Turbăceanu. „Acum merge o picătură. Și curge și cu nămol. Și mai e și scumpă. Se scumpește ca benzina”, a reacționat un localnic.

„Noi nu vom avea niciodată apă potabilă în comună. Ar fi o variantă să forăm și să avem apă potabilă. Suntem de râsul lumii. Nu poți să bei apă. Când plouă, vine ca mămăliga. Avem nevoie de apă!”, a fost mesajul unui alt bărbat.

Ca să mai calmeze spiritele, primarul Dumitru Turbăceanu le-a transmis celor prezenți că nu vor putea fi obligați să încheie contracte cu Aparegio. Și apoi, apa va fi problema firmei de apă: „Nu sunteți obligați. Vin cu contractul. Sunt niște clauze pe care să le citiți. Aparegio este obligată să monteze apometre cetățenilor, să asigure și presiune, și debit”.

Cât privește infrastructura care lasă de dorit, primarul n-a avut prea multe de spus și oamenii n-au aflat când vor putea circula pe drumuri asfaltate în toată comuna. Turbăceanu a ținut să clarifice situația iluminatului public pe care l-a delegat unei societăți de profil. „Nu am vândut iluminatul public, cum s-a scris pe Facebook. E o mare gogoașă, o mare minciună! Avem contract de mentenanță. Am avut electrician la primărie și a ieșit la pensie. Cheltuielile depășeau 6.000 de lei pe lună. Firma vine când avem becuri arse, dacă vrem extindere de rețea, sunt autorizați și nu depășim 3-4000 de lei pe lună”, a mai spus Turbăceanu.

Galerie foto




Vizualizări: 2,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: