Producătorii de lactate din Gorj, verificaţi de teama E.coli

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a efectuat ieri mai multe controale în piețele din Târgu Jiu. Controlul a avut la bază numărul mare de îmbolnăviri cauzate de bacteria E.coli, în alte judeţe din ţară. Primii vizați au fost țăranii care vând lactatele în cele două mari piețe din municipiu. Micii producători s-au declarat nemulțumiți că tocmai ei sunt verificați și spun că se încearcă prin aceste intoxicări scoaterea lor de pe piață.

 Oamenii care își vând produsele din gospodărie în piețele din Târgu Jiu au fost verificați joi de inspectorii sanitar-veterinari. Micii producători cred că toată această poveste cu E.coli este doar o intoxicare și o încercare de a-i scoate de pe piață. ”Nu a spus nimeni că a murit cineva din produsele noastre. De ce nu spun că laptele praf de l-au băut copiii ăia e de vină și fructele aduse din afară sau vaccinurile care sunt făcute. De ce nu spune nimeni lucrurile astea? Uniunea Europeană vrea să ne distrugă pe noi pentru că noi suntem piață de desfacere a Uniunii Europene, pe noi nu ne apără nimeni, doar ne pun bețe-n roate”, a spus un producător.

Femeile care vând lapte în Piața Mare spun că și copiii lor, și nepoții au crescut cu produsele lor din gospodărie și nici nu s-a pomenit să se îmbolnăvească. ”Noi ne-am crescut copiii numai cu produsele astea, ne-am crescut copiii la munte, prin cojoace și nu s-a întâmplat nimic, de când îi nășteam, și copiii mei și nepoții și nu s-au întâmplat din astea”, a spus un productor de lactate.

Și cumpărătorii sar în apărarea țăranilor și spun că produsele naturale, de la țară, sunt cele mai sănătoase dacă sunt alese cu grijă. ”Am încredere pentru că știu ce să aleg. Credeți că-s mai bune alea pe care le aduc din Germania preambalate? Nici vorbă. Știu de la cine cumpăr, eu mi-am crescut copiii cu lapte de la o femeie și știu cât este de curată”, a spus o cumpărătoare.

 N-au găsit nimic

Reprezentanţii DSV Gorj au recoltat mai multe probe din lactatele vândute atât în Piaţa Mare, cât și în Piața 9 Mai. Deocamdată nu au fost găsite nereguli. ”Având în vedere evenimentele petrecute săptămânile trecute în județele Argeș și Dolj, am făcut un control în cele două piețe, Piața Mare și Piața 9 Mai, în ceea ce privește produsele lactate, brânză și lapte. Am recoltat probe de la producătorii de brânzeturi, le vom duce spre analiză la laboratorul DSV. La fața locului nu am găsit nereguli, toate documentele erau în regulă”, a spus Nicolae Călescu, șeful DSVSA Gorj.

Vizualizări: 495

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: